Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Tavaszváró játékok

Tavaszváró játékok

 

Új évszak, új lehetőségek! A tavasz ismét számtalan lehetőséget kínál, hogy észrevétlenül, és főképp játékosan fejlesszük a gyermekek képességeit, és új ismereteket szerezzenek.

Az alábbi játékokat óvodás és kisiskolás korú gyerekekkel is játszhatjuk kisebb csoportokban, vagy akár otthon is.

Hasonló játékokat találtok még a Tavasz csomagban, amit teljes egészében a Játszótéren találtok meg, korosztályonként, vagy csak egyes részeit pedig a Termékeknél.

 

Hóvirág – Ibolya

Osszuk a gyerekeket két csoportra. Álljanak a terem két végébe egymással szemben. Az egyik csoport lesz a tulipán, a másik csoport az ibolya. (De bármilyen más tavaszi virággal játszhatjuk a játékot.) Esetleg kis képeket is kaphatnak , hogy ne keveredjenek össze. Középre álljon egy gyermek. A középen lévő gyermeket kérdezi mindenki: Virágot szedtünk az erdőben. Szeretnél belőle?

A válasza: Igen.

Újabb kérdés: Mit szeretnél? Hóvirágot vagy ibolyát?

A válasz bármelyik lehet. A két csapat elkezd átfutni a másik oldalra. Ha a középső gyermek a hóvirágot mondta, akkor a hóvirágos gyerekek közül kell elkapnia valakit. Ha ibolyát mondott, akkor az ibolyás gyerekek közül. Akit elkapott, az áll be középre, ő pedig beáll a helyére és folytatódik a játék.

A játék remek lehetőség a mozgásfejlesztésre, illetve a figyelem és az ügyesség fejlesztésére.

 

Mozgásfejlesztő dobókocka

Nyomtassátok és vágjátok ki a képen látható dobókockát. Ha egy keményebb kartonra ragasztjátok, és úgy hajtogatjátok és ragasztjátok össze, akkor tartósabb lesz.

A gyerekek felváltva dobnak, majd utánozzák, eljátsszák a kidobott mozgásformát.

Nagyon jó játék a nagymozgásfejlesztésre.

 

 

 

Dobd ki a virágot!

Ehhez a játékhoz körökre, virágok képeire, és labdára lesz szükségünk. Ha a szabadban játszunk, akkor betonra krétával is rajzolhatunk köröket. Teremben használhatunk hullahopp karikát, vagy fonalból is készíthetünk köröket. Minden körbe tegyünk egy képet valamilyen tavaszi virágról. Előtte beszéljük meg, hogy melyik virágnak mi a neve. Állítsunk egy gyereket labdával a kezében nagyjából középre, hogy körülötte legyenek a körök.

Nevezzünk meg egy virágot. A játékosnak abba a körbe kell beletalálnia a labdával, amelyben a megnevezett virág képe van. Ha sikerült, elveheti a képet, és a következő játékos jön. Ha nem sikerült, akkor is egy másik játékos következik, de a kép a körben marad. Addig játsszunk, míg az összes virág képe el nem fogy.

A játékkal fejleszthetjük a labdás ügyességet, figyelmet, megfigyelést, és fejleszthetjük a gyermek szókincsét is.

 

Négy sarok

A terem sarkaiba (de akár lehet több helyre is) tegyünk képeket tavaszi ünnepekről, jeles napokról (húsvét, március 15., anyák napja, a Föld napja). A gyerekek álljanak a terem közepére. Fordítsunk nekik hátat, és számoljunk háromig. Addig minden gyereknek oda kell állnia egy képhez. Ugyanahhoz a képhez több gyerek is állhat. Majd mondjuk, hogy stop, ekkor már senki nem változtathat helyet.  A gyerekek együtt kérdezzék: Mit ünnepelsz éppen?  Mi válaszoljuk: Éppen a húsvétot ünnepelem. Majd forduljunk meg. Az(ok) a gyerek(ek) aki(k) a húsvét képe előtt áll(nak), kap(nak) egy pontot. Ez lehet egy korong, babszem, vagy bármi, amit gyűjteniük kell. 

Majd ismét beállnak a kör közepére, és folytatódik a játék. A végén számoljuk meg, ki mennyi pontot gyűjtött. Játszhatjuk kiesősre is, ha szeretnénk. Ekkor azok a gyerekek, akik a mondott képnél állnak, kiesnek.

Amellett, hogy ez ismét egy mozgásos játék, a gyerekek megtanulják a tavaszi jeles napokat is.

 

Nálam van a …, kinél van a …?

Végül pedig egy nagy kedvenc: a Nálam van a…, kinél van…? játék tavaszi változata.

Nyomtassátok ki és ha van lehetőségetek, lamináljátok a kis kártyákat. Osszátok ki a kártyákat a gyerekek között. Maximum 24-en tudtok játszani, ekkor mindenkinek egy lap jut. Ha kisebb csoportban játszotok, akkor egy játékos több kártyát is kap. Az kezdi, akinél a „Nálam van a kezdőlap” kártya van. Felolvassa a lapját, és leteszi középre. Akinél az általa kért kép van, ő folytatja. És így tovább, amíg mindenki kezéből el nem fogynak a lapok.

 

 

A képek segítségével akár az óvodásokkal is játszható a játék. Fejleszti a szókincset, figyelmet, olvasást, megfigyelést.

És ne feledjétek, még több tavaszi játék, mese, vers, kézműves tevékenység, fejlesztő feladatlapok, lapbook a márciusi Tavasz csomagban!

Jó játékot, kellemes időtöltést!Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata