Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Tartsd a távolságot! - Közösségi játékok

Tartsd a távolságot! - Közösségi játékok

 

Az alábbiakban olyan játékokat gyűjtöttem össze, melyekhez nem szükséges semmilyen eszköz, amit esetleg meg kellene osztaniuk, és a játék közben be tudjuk tartani a napjainkban oly fontos, szociális távolságot is.

 

Szoborjáték

Ha szükségünk van egy kis mozgásra, játsszuk a következő, jól ismert játékot. Álljanak a gyerekek 1,5 méter távolságra egymástól. Kapcsoljunk be valamilyen zenét, és hagyjuk a gyerekeket, hogy mozogjanak a ritmusra. De a helyüket most nem hagyhatják el! Táncolhatnak, ugrálhatnak, akár még a földre le is feküdhetnek.

Amikor megállítjuk a zenét, abban a pillanatban szoborrá kell merevedniük, és pár másodpercig tartaniuk kell magukat, mozdulatlanul.

Vicces játék, és erősíti az önfegyelmet is.

 

Mielőtt, miután

Szintén egy mozgásos játék, ami figyelmet és gondolkodást is igényel a gyerekektől, és még a testtudatot is fejleszti.

Álljanak egymástól kellő távolságra. Adjunk nekik a következőkhöz hasonló utasításokat, melyeket végre kell hajtaniuk:

Tedd a fejedre a kezed, miután leültél törökülésbe.

Tedd csípőre a kezed, mielőtt leguggolnál.

Fogd meg a füleidet, miután egy lábra álltál.

Csukd be a szemeidet, mielőtt elkezdenél páros lábon ugrálni.

És így tovább. Próbáljuk ki, nem is olyan egyszerű feladat!

 

Mániás család

Üljenek a gyerekek egymástól másfél méteres távolságra. Egy gyermeket küldjünk ki a teremből. (Lehetőleg olyat válasszunk, aki bátran mer kérdezni a többiektől.) A maradék gyerekekkel beszéljünk meg egy mániát, amit akkor kell csinálniuk, amikor válaszolnak egy kérdésre. A mánia ezekhez hasonló lehet: a válaszadó megvakarja a lábujját, összedörzsöli az ujjait, félrehúzza a száját, nagyokat pislant, keresztbe teszi a karjait stb. A lényeg, hogy ne legyen nagyon feltűnő, de azért valamennyire látványos legyen.

Hívjuk be a kiküldött gyereket. Ő egyenként elkezdi kérdezgetni a társait, és közben nagyon figyel. A kérdések lehetnek személyesek vagy általánosak is. Például: Mi a neved? Van testvéred? Hogy hívják anyukádat? Mit ettél ma reggelire? Mi a kedvenc színed? Hová szeretnél elutazni? Stb.

Egy gyermeknek egy kérdést tehet fel. Ha úgy érzi, hogy tudja a mániát, megmondhatja. Ha kitalálta, másik gyermeket küldünk ki a teremből, és új mániát találunk ki.

Nagyon jó játék a megfigyelés, a beszédkészség fejlesztésére is.

 

Ki a vezető?

Üljenek a gyerekek egymástól kellő távolságra, egy valakit pedig küldjünk ki a teremből.

Jelöljük ki a vezetőt. Ő elkezd egy mozgást, például tapsolás. Mindenki más őt utánozza. Majd egy idő után változtat, például elkezd csettintgetni. A többiek szintén. Körülbelül fél perc után változtatnia kell a mozgáson. A társaknak úgy kell a vezetőre figyelni, hogy a kitaláló minél nehezebben vegye észre, hogy ki irányítja őket.

Behívjuk a kint lévő gyermeket és kezdődhet is játék! Ha kitalálta, hogy ki a vezető, másik gyermeket küldünk ki.

 

Nevezz meg 5 dolgot!

Ez egy picit nyugisabb játék. A gyerekeknek szükségük lesz papírra és ceruzára. Osszák a papírt négy részre.

Kérjük meg őket, hogy az egyik részbe rajzoljanak (írjanak) például öt gyümölcsöt. Erre van 2 percük. A másik részbe öt járművet, a harmadikba öt sporteszközt, a negyedikbe öt dolgot, ami az iskolatáskában lehet. Mindegyikre 2-2 percük van.

A végén számoljuk össze, kinek hány pontja lett. (Minden lerajzolt, jó dolog egy pontot ér.) Természetesen bármilyen főfogalmat mondhatunk nekik ennél a játéknál.

 

Repül a, repül a….

Ezt az ismert játékot is játszhatjuk kellő távolságtartással.

Álljanak fel a gyerekek. Kezdjünk el sorolni olyan dolgokat egymás után, amik repülnek, illetve nem repülnek. (Számítógép, retek, repülő, ceruza, hangya, katicabogár, pillangó, radír, tányér, tévé, sas, helikopter, hegyező, szárnyashangya, levél ????, könyv, sólyom stb.) Ha repül, felemelik a kezüket, ha nem, akkor leengedve tartják. Játszhatjuk úgy is, hogy aki téveszt kiesik, vagy zálogot ad.

 

Mi hiányzik?

A következő játék remekül fejleszti a megfigyelést. Üljenek a gyerekek egymástól kellő távolságra. Tegyünk a táblára, földre, falra, szekrényre (mindegy, a lényeg, hogy a gyerekek jól lássák) 5-10 képet. A képek mennyisége attól függ, milyen idős gyerekekkel játszunk. Miután jól megfigyelték a képeket, csukják be a szemüket. Vegyünk el egy képet. Nyissák ki a szemüket, és találják ki, mi hiányzik.

Egy idő után akár kettő vagy több képet is elvehetünk. Akár a gyerekek is átvehetik a szerepünket, és ők is tüntethetnek el képet.

 

Mozgásos dobókocka

Nyomtassátok ki az alábbi dobókockát, majd hajtogassátok meg.

Álljanak a gyerekek egymástól megfelelő távolságra. Dobjunk a kockával, a gyerekek pedig utánozzák a dobott mozgást.

 

 

 

Amerikából jöttem…

Itt az ideje, hogy felelevenítsük a gyermekkorunkban olya sokat játszott játékot. A játékban eredetileg egy-egy foglalkozás elmutogatása a feladat, melynek megmondjuk az első és az utolsó betűjét.

A csoport elé kiáll egy önként jelentkező, és kigondol egy foglalkozást. Majd azt mondja: „Amerikából jöttem, mesterségem címere SZ CS.” Majd némán elmutogatja, hogy ő egy szakács. Aki kitalálja, lehet a következő mutogató.

 

Ami a szívnek jó

Álljanak a gyerekek egymástól kellő távolságra. Kezdjünk el sorolni olyan dolgokat, melyek jót tesznek az egészségünknek, és olyanokat, melyek nem. Ha a gyerekek egészséges dolgokat hallanak, kezdjenek el ugrálni, táncolni. Ha egészségtelent, akkor álljanak egyhelyben.

Szavak, melyeket mondhatunk: biciklizés, tévénézés, közös társasozás, szénsavas üdítő, gyümölcs, zöldség, hógolyózás, kirándulás, sok édesség, telefonozás stb.

Amellett, hogy a játék mozgásos és fejleszti a figyelmet, megtanítja arra is a gyerekeket, hogy mik azok a dolgok, amelyek jót tesznek az egészségüknek.Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata