Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Szociális kompetenciákat erősítő játékok

Szociális kompetenciákat erősítő játékok

 

Számos nagyszerű játék létezik, melyek segítségével észrevétlenül fejleszthetjük a gyerekek szociális kompetenciáit. Játékok, melyek megtanítanak figyelni, barátkozni vagy éppen szemkontaktust létrehozni. Miközben ezeket a játékokat használjuk, a társas készségek fejlesztését élvezetessé, élményszerűvé tesszük.

 

Hoztam nektek néhány olyan gyermekbarát játékot, melyek segítségével például megtaníthatjuk miként figyeljenek egymásra, hogyan ismerjék fel a különböző érzelmeket, mely módokon tudják kifejezni a figyelmességet, kedvességet.

 

JÁTÉKOK, MELYEK MEGTANÍTANAK FIGYELMESEN MEGHALLGATNI MÁSOKAT

 

Egymás figyelmes meghallgatása nagyon nehéz feladat, sokszor még felnőttként is. Nem csak a szocializáltság szempontjából fontos ennek gyakorlása, hanem a tanulás szempontjából is. Ráadásul egy jó hallgató könnyebben szerez barátokat is.

 

Telefonos játék: Ez a játék kisebb és nagyobb csoportban egyaránt játszható. Ültessük a gyerekeket egymás mellé egy sorba, vagy körbe. Suttogjunk az első gyerek fülébe egy mondatot (vagy kisebbeknél kezdjük egy szóval), és kérjük meg, hogy ugyanazt súgja a mellette ülő társa fülébe. Ezt addig folytassák, amíg el nem érnek az utolsó gyermekig. Az utolsó játékos mondja el hangosan, hogy mit hallott.

Sokszor a gyerekek is nagyon meg tudnak lepődni, hogy mennyire megváltozott az eredeti mondat. Ez a játék megtanítja őket, hogy milyen fontos figyelni arra, hogy mit mondanak nekünk, és nem utolsó sorban így alakulnak ki a pletykák is!

 

 

 

Figyelős színező: A figyelem fejlesztésére egy másik egyszerű feladat az utasítások alapján való színezés, rajzolás.

Válasszunk bármilyen színezőt, és adjuk oda a gyerekeknek. A színezést a szóban hallott utasítások alapján kell elvégezni. Kezdetben mi mondjuk meg, hogy mi milyen színű legyen, majd ezt a szerepet átveheti egy-egy gyerek is. Így megtanulják azt is, hogy nem csak a felnőttekre, hanem egymásra is ugyanúgy kell figyelniük.

 

 

 

Ne szakíts félbe!: A következő feladatot nagyobb gyerekekkel játszhatjuk. Készítsünk kártyákat, melyeken különböző témák vannak. Hoztam én is néhány, nyomtatható mintát, de természetesen bármilyen más ötlet megfelel a feladathoz.

A gyerekek válasszanak párt maguknak, üljenek egymással szemben, és húzzanak egy kártyát. Egyikőjük kezdjen el beszélni a kártyán lévő kérdésről. A másiknak figyelmesen kell hallgatnia, majd a végén! fel kell tennie két-három kérdést az elhangzottakkal kapcsolatban.

Majd cseréljenek szerepet.

Ez a játék egymás figyelmes meghallgatásán kívül a kommunikációt is fejleszti.

 

 

 

JÁTÉKOK AZ ÉRZELMEK FELISMERÉSÉHEZ

 

A gyerekeknek tisztában kell lenniük saját és mások érzelmeivel és hogy azok mit jelentenek. Szükség van arra, hogy beszélgessünk ezekről, hogy a különböző helyzetekben miként tudják ezeket kezelni. A következő játékok segíthetnek az érzelmek megtanításában.

 

Érzelem vadászat: Készítsünk egy táblázatot, melyen különböző érzelmeket ábrázolunk. Használhatjátok az általam készítettet is, de ti magatok is csinálhattok egyet.

Reggel adjunk a gyerekeknek egyet ebből a táblázatból. Kérjük meg őket, hogy egész nap figyeljék a társaikat (nem csak az osztályban, a csoportban, hanem az egész intézményben), és ha valakin valamelyik érzelmet felismerték, jelöljék a lapon. Akár nevet is írhatnak mellé. A nap végén beszéljük meg, ki mennyi érzelmet fedezett fel a társain.

 

 

 

Érzelem dominó: Ezen a dominó játékon jól látszik, hogy a különböző érzelmek miként néznek ki a való életben. A játékot a hagyományos dominó szabályai szerint játsszuk, az illusztrációhoz kell megkeresni a hozzá tartozó valódi fotót.

 

 

Fejezd ki magad! – Társasjáték: A következő társast a hagyományos játék szabályai szerint kell játszani, és követni az utasításokat. A kártyákon egy-egy eseményre kell visszaemlékezniük, melyek valamilyen erős érzelmekhez köthetők.

 

 

 

 

JÁTÉKOK, MELYEK SEGÍTIK A SZEMKONTAKTUS KIALAKÍTÁSÁT

 

A szemkontaktus egy fontos szociális készség, melyben eredendően nem minden gyermek jó. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy nagyon fontos, hogy egy beszélgetés során merre néznek. Ha például egy barátjuk beszél hozzá, és ő közben a telefonját nyomkodja (sajnos elég gyakori jelenség már a gyerekeknél is), a társa joggal hiheti azt, hogy nem figyel rá.

 

A következő játék segíthet a szemkontaktus gyakorlásában: A játékot egy gyermekkel vagy kisebb csoportban érdemes játszani. Tegyünk az asztalra két tárgyat és nézzünk csak az egyikre. A gyerekeknek ki kell találniuk, hogy mit nézünk. Beszélgessünk arról is, hogy miként tudunk a szemünkkel kommunikálni. Ha a gyerekeknek már jól megy ez a gyakorlat, akkor nehezíthetjük a feladatot úgy, hogy kisebb részletekre nézünk (például egy táska csattjára).

 

JÁTÉKOK A VERBÁLIS ÉS NEM-VERBÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ GYAKORLÁSÁRA

 

Activity játék: A gyerekek körében oly népszerű játékkal remekül fejleszthetjük a nem-verbális kommunikációt. Valakit kiválasztunk, aki kihúz egy cetlit, melyen egy szó van. Ezt kell eljátszania a társainak, beszéd nélkül, csak a testét használva. A kihúzott szó kezdetben lehet egy tárgy vagy cselekvés, később egy fogalom, szókapcsolat, de akár egy közmondás is.

 

Akadálypálya bekötött szemmel: Alakítsunk ki a teremben egy akadálypályát. Használjunk bójákat, székeket, kifeszített köteleket. Egy játékosnak kössük be a szemét. Át kell kelnie az akadálypályán úgy, hogy a társai irányítják különböző instrukciókkal.

A gyerekek megtanulják ebből a játékból, hogy mennyire fontos a pontos kommunikáció.

 

A BARÁTKOZÁS, MINT SZOCIÁLIS KÉSZSÉG

 

Gyakran látunk kicsi gyerekeket, akik inkább egymás mellett, és nem egymással játszanak. A barátkozást fokozatosan tanulják, tapasztalják meg (van, akinek könnyebben megy, van, akinek nehezebben), míg végül eljutnak addig, hogy életre szóló barátságokat kötnek.

 

Hasonlók a hasonlókkal: Ezt a játékot egy osztály vagy óvodai közösségben célszerű játszani, ahol a gyerekek hosszabb időt töltenek együtt.

A gyerekek egymás után mondjanak magukról egy jellemző tulajdonságot. Akik úgy vélik, hogy az elhangzott tulajdonság rájuk is jellemző, álljanak fel, és kiáltsák: Én is! vagy Nekem is!

A játék során a gyerekek lassan elkezdik megfigyelni, hogy ki az, akivel hasonló a természetük, érdeklődésük, hasonló dolgokat szeretnek, és így megnyílhat az út, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljenek egymással.

 

 

 

JÁTÉKOK A KEDVESSÉG, FIGYELMESSÉG BÁTORÍTÁSÁRA

 

A kedvességre, figyelmességre való hajlamot is minden embernek (nem csak a gyerekeknek) tanulnia kellene. Amikor egy gyermeknek azt tanítjuk, hogyan legyen kedves, akkor tulajdonképpen azt tanítjuk meg neki, hogy mi is az a kedvesség, figyelmesség.

 

Kedves kártyák: Nagyobb gyerekekkel tartsunk ötletbörzét, és gyűjtsünk össze minél több ötletet arra vonatkozóan, hogy miként tudunk egymással kedvesek lenni. Például: ha rámosolygunk valakire, ha átölelünk valakit, vagy ha kinyitjuk valakinek az ajtót. Minden ötletet írjanak egy külön cetlire.

Amikor elkészültünk, kérjük meg őket, hogy az adott napon próbáljanak meg minél többet megvalósítani az összegyűjtött kedvességekből. A nap végén nézzük meg, hogy kinek mennyit sikerült.

 

Minden napra egy kihívás: Készítsünk - akár a gyerekekkel közösen – egy havi kihívást, melyben minden nap egy figyelmességet, kedvességet kell teljesíteni. Ha sikerült az adott napon teljesíteni, akkor színezzék azt ki.

A hónap végén nézzük meg, mennyire lett színes a naptárunk, mennyire sikerült figyelmesnek, kedvesnek lenniük társaikkal.

 

 

 

Nagyon fontos a szociális kompetenciákat is megtanítani a gyerekeknek, bár azt gondolom, gyakran elsiklunk ezek felett. Játékosan, sok gyakorlással és türelemmel olyan előnyök birtokába juttathatjuk a gyerekeket már egész kicsi korukban, amik könnyebbé teszik számukra a társas kapcsolatok kialakítását.Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata