Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Ne játssz a karácsonyfadísszel! Vagy mégis?

Ne játssz a karácsonyfadísszel! Vagy mégis?

 

Gyermekkorom karácsonyfáiról emlékszem még az eper, ananász, fenyőtoboz, dió, gomba formájú díszekre, a rugós díszekre, az angyalkákra, diótörőre, hóemberre és a sok színes gömbre. Ezek akkoriban mind üvegből készültek még, és hányszor de hányszor hallottam, hogy nem szabad velük játszani, nehogy eltörjenek. Pedig milyen csalogatóak voltak! Ezek valóban kincset érők lennének, ha még meglennének, és nem csak az emlékek miatt. Milyen jó kis fejlesztő játékokat lehetne velük játszani!

 

 

Mostanra nálunk maradtak az egyszerűbb díszek, azok közül is többnyire a gömbök. Viszont ezeket általában már műanyagból készítik, így kevésbé kell őket félteni, és akár játszani is lehet velük.

Emlékszem, a lányom 3 éves lehetett, amikor karácsony után szinte minden este a fa előtt ültünk, és a következő játékot játszottuk:

 

Keresd a díszt!

Röviden jellemezzünk egy díszt, amit a szemünkkel kiválasztunk. Például fényes, kicsi, kissé hosszúkás alakú és piros. Vagy: matt, nagy, van rajta egy csillogó csík, gömb alakú és arany színű. Megmondhatjuk azt is, hogy a fa tetején, közepén vagy alján keresse a díszt. A gyermeknek pedig meg kell keresnie mire gondoltunk, majd néhány példa után már felváltva adhatunk feladványokat egymásnak.

Nagyon egyszerű, de nagyon jó játék, ami fejleszti a megfigyelést, a beszédet, a beszédértést, a formák, színek, méretek felismerését, és hosszabb ideig lekötik a gyermek figyelmét.

 

 

 

Variáció bújócskára

Válasszunk ki 5-6 különböző formájú, méretű és színű karácsonyfadíszt. Jól figyeljük meg őket, és egy-egy cetlire készítsünk róluk egyszerű rajzokat.

Valaki rejtse el a díszeket a szobában úgy, hogy a többiek ne lássák. A kis cetliket keverjük össze, és nézzük meg a legfelsőt. Először ezt a díszt kell megkeresni. Ha másikat talált, azt vissza kell tenni. Addig játsszunk, amíg az összes elrejtett dísz meg nem lesz.

Nagyon jó játék, hiszen nem csak keresgélni kell (amit egyébként a gyerekek imádnak), hanem érdemes figyelni, és megjegyezni azt is, hogy melyik dísz hol rejtőzik, hogy később könnyebben, gyorsabban megtalálják.

 

Fújd a célba!

Keressünk egy közepes méretű, műanyag, gömb alakú díszt. Tegyük le a gyermek elé, és kérjük meg, hogy fújja egy távolabbi cél felé. A cél lehet a szoba másik vége, vagy a szék alá is fújhatjuk, akkor azt kinevezhetjük kapunak. Ha több gyermek van, akkor versenyt is rendezhetünk, de mi is beszállhatunk a játékba.

A különböző tárgyak elfújását gyakran alkalmazzák a logopédusok is.

 

 

 

Tapintsd ki!

A karácsonyfadíszekkel fejleszthetjük a taktilis érzékelést is.

Tegyünk egy zsákba, vagy egy nem átlátszó, kisebb táskába különböző méretű és formájú díszeket. Ne használjunk túl sok díszt egyszerre, hogy könnyen meg tudjuk őket jegyezni! Mielőtt beletesszük, jól figyeljük, figyeltessük meg!

Kérjük meg a gyermeket, hogy nyúljon a zsákba, és keresse meg az általunk mondott díszt. Például: kicsi, csillag alakú. Nagy, gömb formájú.

Játszhatjuk úgy is, hogy belenyúlunk, kitapintunk egy díszt, elmondjuk, hogy mit érzünk, a gyermeknek pedig le kell rajzolnia. Fordítva is játszhatjuk: ő mondja el mit érez, és nekünk kell lerajzolni.

 

 

 

Szortírozás

Készítsünk a képen látható táblázathoz hasonlót a saját díszeink alapján. Kisebb gyerekeknél írás helyett rajzolhatunk is.

Kérjük meg a gyermekünket, hogy keressen a karácsonyfán olyan díszeket, amik pontosan illenek az üres helyekre.

 Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata