Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Mókás játékok az Állatok Világnapjára

Mókás játékok az Állatok Világnapjára

 

Október 4-én ünnepeljük az Állatok Világnapját. Ez alkalomból hoztam most nektek néhány vidám, mókás állatos játékot, amit kicsikkel és nagyokkal is tudtok játszani. A cikk végén nyomtatható feladatlapokat is találtok.

 

Keresd a párod!

Több gyermekkel játszható játék. Kis kártyákra rajzoljuk vagy nyomtassuk az állatok (háziállatok) képeit. Legyen kettő, vagy ha csapatokat akarunk alkotni, akkor több egyforma. A gyerekek húzzanak egy képet, de ne mutassák meg egymásnak. Keveredjenek a teremben, és adott jelre kezdjék el egyszerre utánozni a kihúzott állat hangját. Ha az azonos állatok egymásra találtak, alkossanak párokat vagy csapatot. A játék kerete lehet az is, hogy az állat szülők keresik a kicsinyeiket.

 

Hangzó mese

Válasszunk egy olyan mesét, amelyben több állat is szerepel. (Háziállatokról szóló meséket, verseket találtok a csomaghoz tartozó Versek, mesék gyűjteményben is.).

A feladat nagyon egyszerű, de komoly figyelmet igényel a gyerekektől. Miközben olvassuk a mesét, és a mesélő egy állat nevét említi, akkor a gyerekeknek a hallott állat hangját kell utánozniuk.

 

Ilyen állat nincs is!

Egy jó nagy csomagolópapírra van szükségünk. A gyerekek 3-4 fős csoportokban játszhatnak. Minden gyerek más testrészt rajzoljon meg. Minden testrész más állathoz tartozzon (ha lehet háziállatról legyen szó). Sorban, egymás után rajzolják meg a testrészeket, hogy egy igazán különleges állatot kapjanak. Például: tehén fej, malac test, nyuszi lábak, ló farka.

 

Képösszerakó

Egy kis kedvencet ábrázoló képet vágjunk vagy tépjünk darabokra. A képdarabokat hátukkal fölfelé szétrakjuk az asztalon vagy a földön. Sorban, minden gyerek egy darabhoz nyúlhat egyszerre, és egy műveletet végezhet vele: középre teheti, mellé vagy a közelébe teheti a következőt, elveheti onnan, ahol van és leteheti máshová stb. A lényeg az, hogy összerakják a teljes a képet, de a nagy szabályt tartaniuk kell: senki sem szólhat a másikhoz, nem adhat tanácsot, utasítást, nem közölheti, hogy mit szándékozik tenni stb. A játék titka a teljes csend és az ezen keresztül megvalósuló együttműködés.

 

Állatkereskedés

Rendezzünk be egy állatkereskedést, a gyerekek legyenek az állatok. Néhányan lehetnek vevők is, el is játszhatunk egy-két vásárlást.

Majd este 18 óra lesz, és az állatkereskedés bezár. Mindenki hazamegy, és az állatok magukra maradnak. Kiszabadulnak a ketreceikből. Vajon mit csinálnak? Veszekszenek-e? Barátkoznak-e?

Bízzunk a gyerekek fantáziájában, játsszák el a jelenetet!

 

Ki hol él?

Tegyünk falra, egymástól távolabb három képet: farm, állatkert, erdő. Álljanak a gyerekek középre, mi pedig nekik háttal. Számoljunk háromig, addig mindenki válasszon egy helyszínt, és álljon elé. Most nevezzünk meg egy állatot, például mókus (még mindig háttal állunk a gyerekeknek). A mókus az erdőben él, így aki az erdő képét választotta, kap egy pontot. Mindig más állatot nevezzünk meg. Ha úgy érezzük, hogy vége a játéknak, számoljuk össze, ki mennyi pontot gyűjtött.

 

Séta az erdőben

Állatkerti séta A gyermekek körben állnak, a játékvezető egy-egy állat külső jellemzőit sorolja. Amikor úgy gondolja a gyermek, hogy felismerte, melyik állatról van szó, az orrára teszi a mutatóujját. A játékvezető addig sorolja az állat jellemzőit, amíg minden gyermeknek az orrán van az ujja, akkor felemeli a kezét, ez a jel, hogy egyszerre mindenki kimondhatja, mire gondolt a játékvezető.

 

Elmentem a rétre, és láttam…

Ez a játék egyszerű, viszont nagyon jó memóriafejlesztésre és szókincsbővítésre.

Üljünk körbe. Valaki elkezdi: Elmentem a rétre és láttam egy (pl.: hangyát). A következő játékosnak mindig el kell ismételnie, amit már hallott, plusz hozzá kell tennie még egy rovar nevét, amit a réten láthatott. Fontos szabály, hogy most csak rovarok, bogarak nevét lehet mondani. A játék addig tart, amíg még emlékezni képesek a játékosok az elhangzott szavakra.

 

Ha még több állatos játékot, feladatlapot, mesét, verset, kézműves ötletet és lapbookot is szeretnétek a témával kapcsolatban, nézzétek meg a következő csomagjainkat:

Kis kedvencek

Háziállatok

Rovarok és bogarak

Az erdő

 

 Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata