Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Mikulásváró játék- és kézműves ötletek

Mikulásváró játék- és kézműves ötletek

 

December az év egyik legizgalmasabb, legszebb időszaka, különösen a gyerekeknek. Nagyon sok játék és kézműves ötlet található a Mikulás ünnepéhez és a karácsony témaköréhez kapcsolódóan, most ezekből hoztunk néhányat nektek.

 

FIGYELD A MIKULÁST!

Kérjük meg a gyerekeket, helyezkedjenek el kényelmesen, akár le is feküdhetnek, és csukják be a szemüket, csak a fülökkel figyeljenek. Ha azt hallják, hogy Mikulás, ugorjanak fel.

Kezdjünk el egymás után szavakat mondani. Például: zsák, szánkó, dió, Mikulás, csengő, Rudolf, Mikulás, rénszarvas, havazás, mikor, fenyőfa, angyalka, Mikulás…. és így tovább, amíg kedvünk van játszani. Ahányszor azt a szót hallják, hogy Mikulás, fel kell ugraniuk, majd utána visszafeküdni.

 

GÖNDÖR SZAKÁLLÚ MIKULÁS

Szükséges eszközök:

 • papírtányér
 • piros és fehér papír
 • vattagolyók
 • bőrszínű festék

A papírtányér tetejét vágjuk le egyenesre. A közepét fessük bőrszínűre.

Amíg szárad, készítsük el piros papírból a sapkáját és az orrát, fehérből pedig a bajuszát.

Vágjunk papírcsíkokat. Ragasszuk össze a csíkok két végét, miközben rövid lánccá fűzzük őket.

Amikor megszáradt a tányér, ragasszuk rá a sapkát, arcot és a szakállat. Vattagolyókból ragasszunk egy csíkot a sapka alá, és egyet a sapka végére is.

 

Kép forrása: Pinterest

 

SZARVASVADÁSZAT

Kérjük meg a gyerekeket, hogy hozzanak a foglalkozásra egy-egy szarvas plüsst. Ha erre nincs lehetőség, papírból kivágott szarvasokkal is játszhatunk. Szükség van még egy nagy lepedőre vagy pokrócra is.

Tegyük a szarvasokat a lepedőre. Válasszunk ki két kisgyermeket, ők lesznek a Mikulások. A többi gyermekkel fogjuk meg a lepedő széleit és kezdjük el fel-le lengetni, hogy repüljenek a rénszarvasok. A két Mikulásnak minél többet el kell kapnia, és ezeket gyűjtögetniük kell. Amikor elfogytak a rénszarvasok, nézzük meg, melyik játékos gyűjtött többet. Majd válasszunk új Mikulásokat.

 

SPATULA RÉNSZARVAS

Szükséges eszközök:

 • spatula
 • barna festék vagy filctoll
 • barna zsenília
 • piros pom-pom
 • mozgó szemek

A spatulát fessük vagy színezzük barnára.

Amikor megszáradt, ragasszuk rá a szemeket és a piros orrát. A zsenília drótból formázzuk meg az agancsait, és rögzítsük ragasztóval a spatula tetejére.

 

Kép forrása: Pinterest

 

 

MERRE JÁRT A MIKULÁS?

Ehhez a játékhoz szükségünk lesz kisebb méretű, piros anyagokra, vagy ruhákra. A legjobb, ha a szabadban tudjuk játszani, hiszen egy jó kis rohangálós, feszültséglevezető játék lehet belőle.

Rejtsük el a piros anyagokat különböző helyeken úgy, hogy a gyerekek ne lássák. Mondjuk el a gyerekeknek, hogy erre járt a Mikulás, de a ruhája beakadt a bokrokba, ágakba. Keressék meg merre járhatott.

Ha van kedvünk, a piros anyag mellé egy-egy cukorkát is rejthetünk.

 

MIKULÁS ÉS BARÁTAI

Szükséges eszközök:

 • papírgurigák
 • színes papírok
 • pom-pomok
 • mozgó szemek
 • vatta
 • gombok

Először mindig fessük a papírgurigákra az alapszínt, vagy vonjuk be a kívánt színű papírral.

Utána készítsük el az arcot és ragasszuk fel az egyéb kiegészítőket is a képen látható módon.

 

Kép forrása: Pinterest

 

Ha szeretnél még több játékot, fejlesztő feladatlapot, lapbookot, mesét, verset, kreatív ötletet a Mikulás ünnepéhez kapcsolódóan, nézz körül a TERMÉKEK között!Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata