Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Mi az a lapbook? Miért és hogyan készítsd el?

Mi az a lapbook? Miért és hogyan készítsd el?

 

Az otthon tanuló családok egyik legnépszerűbb tanulási eszköze, tanulási stratégiája a lapbook készítés.

 

Mi az a lapbook?

A lapbook egy olyan könyv (book), amely épp elfér egy gyermek ölében (lap). Tulajdonképpen egy portfolio, kicsi könyvek gyűjteménye, lapozható, kinyitható anyagokkal, melyek helyet adnak képeknek, rajzoknak, grafikonoknak, írásbeli munkáknak egy adott témában. Az, hogy egy lapbook hogy nézzen ki, csak a kreativitáson múlik. A legegyszerűbbtől a legkidolgozottabbig elkészíthető.

A lapbook egy csodálatos gyakorlati eszköz az otthontanuláshoz. Minden egyes darab egyedi, kivitelezése függ a témától és az alkotójától. Nincs rossz lapbook! Évek múlva pedig egy igazi kincs lesz!

A tartalom a témától függ. Egy lapbook elkészítése során a készítő belső motivációt érez arra, hogy minél több mindent megjelenítsen a művében, és azt a legigényesebb módon kivitelezze. Ez pedig nagymértékben megkönnyíti a tananyag, téma elsajátítását.

Lapbookot saját magad is készíthetsz. Ez olcsóbb, kreatívabb és egyedibb. Vásárolhatsz előre készített lapbookot is (vagyis a hozzá tartozó feladatlapokat), amivel időt takarítasz meg, és könnyebb kitölteni az oldalakat is. Egy jó lapbooknál azonban fontos, hogy adjon teret a készítőjének az önálló kutatómunkára, saját tapasztalatának, véleményének lejegyzetelésére.

 

Mókás Tanítás Gyümölcsök, zöldségek lapbook angol változata

 

Hogyan kezdj neki?

Először is kell egy téma, amiről a lapbook szólni fog. Ez szinte bármi lehet! Egy történet, könyv feldolgozása, egy természetismeretből tanult téma, idegennyelvből tanult témakör (mi már készítettünk angolból lapbookot például a Present Simple igeidőhöz is), de nagyon kreatívan akár matematikához vagy egy közös élményhez is elkészíthetjük. Gondoljuk át, hogy egy témából mi kerüljön a lapbookba, majd döntsük el, hogy ezeket milyen formában szeretnénk megjeleníteni: kiskönyv, felhajtható, kihajtható lapok, rajzos, írásos vagy esetleg nyomtatott képek formájában.

Az elkészült alkotásokat ezután érdemes előbb elrendezni, majd véglegesen beragasztani a lapbook borítójába. Ezt egy nagyméretű fotókartonból célszerű elkészíteni. Az, hogy ez mekkora legyen, attól függ, hogy mennyi tartalmat szeretnénk benne elhelyezni.

 

Mókás Tanítás A medve lapbook angol változata

 

Miért szeretem a lapbookot?

Egy-egy témánál megtanítja a gyermeknek, hogy azt egészben átlássa. Mivel aktívan részt vesz az elkészítésében, sokkal jobban és hosszútávon megjegyzi a tanultakat.

Megtanítja a gyereket az önálló és igényes munkára. Megtanulja, miként használja okosan, információkeresésre az internetet, és szépen, lassan kitárul előtte ez a világ is.

Egy lapbook elkészítése során fejlődik a kreativitásuk is. Ez sokkal izgalmasabb, mint egy egyszerű feladatlap. Díszíthetik, saját illusztrációkat készíthetnek és közben tanulnak is. Végül pedig egy olyan egyedi alkotást kapnak, amely nem csak szép, de hasznos is.

 

Mókás Tanítás Tavasz lapbook

 

Nincs más hátra, itt a legjobb alkalom, hogy otthon is kipróbáljátok, és egy kis változatosságot vigyetek a tanulásba!

Ha kreatív anyuka/apuka vagy, készítsetek saját lapbookot bármilyen témában. Használhatjátok hozzá az alábbi képen látott mintákat is.

 

 

Ha viszont el vagy havazva, akkor jó szívvel ajánlom a Mókás Tanítás lapbookjait. Minden témához készültek lapbookok is, ráadásul külön az iskolás és külön az óvodás korosztálynak. Ha mind a két korosztályból vannak otthon gyermekeid, akkor egyszerre tudsz velük foglalkozni úgy, hogy mind a ketten (vagy többen) ugyanazon a témán dolgoznak.

 

Keresd lapbookjainkat a Termékek között! Minden egyes lapbook csomaghoz a témához illő extra játék is tartozik, mellyel még több minőségi időt tudtok együtt tölteni.Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata