Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Kézműves ötletek és játékos feladatok a foglalkozások témaköréhez

Kézműves ötletek és játékos feladatok a foglalkozások témaköréhez

 

Az egyik leghálásabb téma a foglalkozások témaköre. A gyermekek érdeklődve figyelik a felnőttek munkáját, és gyakran szeretnék kipróbálni magukat egy-egy foglalkozás szerepébe bújva. Nagyon szeretik a szerepjátékokat, melyek során megismerkedhetnek a boltos, fodrász vagy a doktor bácsi, doktor néni munkájával. Ezt a természetes érdeklődést érdemes kihasználni, és játékosan megtanítani őket a különböző foglalkozások jellemzőire, és a munka iránti tiszteletre.

Most ehhez a témakörhöz hoztam néhány játékos feladatot és kézműves ötletet.

 

AMERIKÁBÓL JÖTTEM

A foglalkozások témaköre remek alkalom arra, hogy felelevenítsük gyermekkorunk egyik kedvenc játékát. A legjobb csoportban, vagy legalább négy fővel játszani. A játékosok párokat alkotnak. Kimennek a teremből, és megbeszélik, hogy melyik foglakozást fogják elmutogatni. Mikor visszatérnek ezt mondják: Amerikából jöttem, mesterségem címe: … és itt megmondják a foglalkozás első és utolsó hangját. Miközben mutogatnak, bárki kitalálhatja a foglakozást. Ha megvan a megoldás, a páros újra kimegy a teremből, és megegyeznek két gyümölcsbe, autómárkába, virágnévbe…, és hogy ki melyiket képviseli. Visszatérve így szólnak: Kihez mész, (pl.: almához vagy körtéhez)? A kitaláló választ egyet, és azzal a féllel megy ki a teremből, aki a választott pl. gyümölcsöt képviselte. Majd velük folytatódik a játék.

 

KANÁL SZAKÁCS

Szükséges eszközök:

fából készült kicsi kanál

festék

fekete filc

fehér és fekete papír

Fából készült kicsi kanalakat most már könnyen beszerezhetünk, és a kiszállításnál is kaphatunk. Szerencsére ezzel egyszerűbb a dolgunk, hiszen sokkal könnyebben festhető, mint a műanyag változat.

Fessük be a kanál nyelét tetszőleges színnel. Amíg megszárad, fekete papírból vágjunk ki egy bajuszt, fehérből pedig a szakács sapkáját. Ragasszuk ezeket a kanál tetejére, majd rajzoljunk szemet és gombokat a fekete filctollal.

 

Forrás: Pinterest

 

KERESD AZ ESZKÖZÖKET!

Nagyobb cetlikre írjunk fel foglalkozásokat, vagy használjunk képeket. Kisebbekre pedig a foglalkozásokhoz tartozó eszközöket, minden foglalkozáshoz hármat. Egy cetlire egy eszköz kerüljön. Ezt a játékot egyedül vagy többen is játszhatják. Azokat a cetliket, melyeken az eszközök szerepelnek, rejtsük el a teremben.

A játékos(ok) húzzon egy foglalkozást. A feladata, hogy minél rövidebb idő alatt megtalálja azokat az eszközöket, melyek a kihúzott foglalkozáshoz tartoznak. Ha olyat talál, amire nincs szüksége, vissza kell tennie. Ha megtalálta mind a három eszközt, végzett a feladatával.

 

ORVOSI TÁSKA

Szükséges eszközök:

vastagabb papír

színes papírok

képek

spatula, játék injekciós tű, sebtapasz, üres gyógyszeres doboz, vatta…

Szerepjátékokhoz házilag is készíthetünk egyszerű orvosi táskát.

A táska formáját vágjuk ki egy vastagabb, nagyobb méretű kartonból a képen látható módon.

A szükséges eszközök egy részét otthon is összekereshetjük, de vághatunk ki képeket, vagy meg is rajzolhatjuk. Ezeket egy kis fül segítségével csúsztassuk a táska belső felébe, és már indulhat is a doktoros játék.

A táska elejére ne felejtsünk el vöröskeresztet készíteni!

 

Forrás: Pinterest

 

MUNKA JELLEGŰ TEVÉKENYSÉGEK

Vezessünk be munka jellegű tevékenységeket a gyerekek mindennapjaiba. Feltételezésekkel ellentétben a gyerekek ezt nagyon szeretik. Fontosnak érzik magukat, és nő az önbecsülésük is, ha tudják és érzik, hogy megbízunk bennük, hogy valamit képesek megcsinálni.

Ezek a tevékenységek lehetnek nagyon egyszerűek is, például takarítással kapcsolatos, kutyasétáltatás, a szemetes kiürítése, terítés, kuktáskodás a konyhában, vagy az óvodában, iskolában különböző naposi feladatok.

Biztosítsuk hozzá a számukra megfelelő eszközöket, és ne feledkezzünk meg a pozitív visszacsatolásról sem.

 

MI LESZEK, HA NAGY LESZEK?

Szükséges eszközök:

nagy méretű csomagolópapír

zsírkréta vagy festék

Szintén egy mókás feladat, amihez kezdetben mindenkinek szüksége van egy segítőre is.

Terítsünk ki egy nagyméretű csomagolópapírt a földre. Feküdjön rá egy gyermek, és egy másik rajzolja körbe. Ezután rajzolják rá a hiányzó testrészeket, és egészítsék ki oly módon, hogy azt a foglalkozást ábrázolja, amik ők szeretnének lenni felnőtt korukban.

 

Forrás:Pinterest

 

Ha szeretnél még több játékot, fejlesztő feladatlapot, kézműves ötletet, lapbookot, meséket és verseket a témakörhöz, nézd meg a FOGLALKOZÁSOK csomagjainkat a termékeknél!Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata