Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Játsszuk el a Luca-napi szokásokat!

Játsszuk el a Luca-napi szokásokat!

 

December 13-a Luca napja. Ehhez a naphoz számos olyan szokás kapcsolódik, amit a gyerekek is könnyedén megértenek, sőt, ha el is játsszuk ezeket, biztos, hogy meg is tanulják, majd továbbadják az ő gyermekeiknek.

 

De ki is volt Szent Luca, Szent Lucia?

Lúcia Siracusa városának egyik legelőkelőbb családjából származott. Egy alkalommal elkísérte beteg édesanyját a mintegy negyven mérföldnyire lévő Cataniába, Szent Ágota sírjához, hogy gyógyulását kérjék.

Miután az édesanya meggyógyult, Lúciának álmában megjelent Ágota, és megkérdezte, hogy miért a sírjánál keresték a gyógyulást, mikor Lúcia a saját hitével is meggyógyíthatta volna az anyját. Útjukon hazafelé Lúcia megkapta az engedélyt anyjától, hogy ne kelljen férjhez mennie, a hozományával pedig tetszése szerint bánhat.

Szenvedéstörténete szerint Lúciát állítólagos vőlegénye, egy pogány ifjú hurcolta a bíróság elé bosszúból, amiért elesett a házasságtól és a hozománytól. A bíró parancsot adott, hogy nyilvánosházban gyalázzák meg Lúciát, amiért nem akar férjhez menni. Csakhogy a Szentlélek Lúcia segítségére sietett: olyan nehézzé tette a testét, hogy semmi módon nem tudták elmozdítani helyéből.

Ezután, mint annyi más vértanú esetében, a legkülönfélébb kínzásoknak vetették alá, de Lúcia számára, imádságának hatására egyik sem tudott fájdalmat okozni. Végezetül a bíró parancsára karddal döfték át a torkát, de nem halt meg azonnal, csak miután egy odasiető pap kezéből felvette az utolsó kenetet.  (Forrás: Szent Lúcia legendája és a boszorkányhoz fűződő hiedelmek | Felvidék.ma (felvidek.ma))

 

Luca széke

December 13-án kezdték el készíteni Luca székét. A széknek 13 nap alatt kellett elkészülnie, 9 féle fából, 13 darabból, és egy szög sem lehetett rajta. Karácsonykor az éjféli misén a szék készítője magával vitte a széket a templomba. Ha erre ráállt, meglátta, hogy ki a boszorkány. A leleplezés után viszont már gyorsan menekülnie kellett a boszorkány elől, és otthon már biztonságban volt. A széket viszont el kellett égetnie.

 

Luca székét a gyerekekkel is elkészíthetjük. A szék készülhet kartonlapocskákból, és természetesen elég csak egy miniatűr változatot elkészíteni. Vágjuk ki a szék háttámláját, ülő részét, egyenként a lábait, a tartó oszlopait. Minden nap foglalkozzunk egy kicsit a székkel. Díszítgessük, és egy-egy darabot mindig ragasszunk össze. 13 nap alatt fejezzük be a széket, és addigra minden gyermek bizonyára meg fogja érteni azt is, hogy mit jelent a mondás: Lassan készül, mint a Luca széke.

 

Luca-napi búzaültetés

Luca-napi szokásként egy cserépbe búzát vetettek, amit karácsonyra kikelve a feldíszített fa alá helyeztek, mint az élet jelképét. Ha minden elvetett szem kikelt, az azt jelentette, hogy a következő évben bőséges termés lesz.

 

Mezőgazdasági boltban mi is be tudunk szerezni egy kevéske búzamagot. Egy kis cserépbe vessük el közösen a gyerekekkel. Bízzuk rájuk a gondozását, ültetést, öntözést, és várjuk, hogy a kis magocskákból karácsonyra magasra nőjön a búzánk. Akár búza sünit is készíthetnek.

Ebben a feladatban amellett, hogy megtanulja, hogyan ápoljon egy hagyományt, megfigyelheti a növény fejlődését is, és részt vehet annak gondozásában is.

 

Luca-napi jóslás

A felcseperedő lányok cédulás gombócot főztek a jeles napon. Cédulákra férfineveket írtak, lekvár, vagy szilva helyett ezekkel töltötték meg gombócokat. A hiedelem szerint amelyik először feljött a víz tetejére, olyan nevű lesz a kérőjük.

 

Lányokkal eljátszható ez a szokás a következőképpen: 13 cédulára fiú neveket írnak. A cédulákat összegyűrik és egy dobozba teszik. Minden nap kihúznak egyet, és anélkül, hogy megnéznék, mi van ráírva, kidobják. Az utolsó cetlin lévő nevet olvassák csak el, és a hagyomány szerint így fogják hívni a jövendőbelijüket.

 

Luca-nap = dologtiltó nap

Hagyományosan dologtiltó napként tartották számon Luca napját. Tilos volt ilyenkor minden asszonyi tevékenység, így például a fonás és a varrás, a mosás, befőzés, kenyérsütés stb. Akit pedig Luca tilalomszegésen kapott, akár kővé is válhatott.

 

Hogy a mi lányaink ne váljanak kővé, kérjük meg ezen a napon a fiúkat, hogy segítsenek egy picit többet. Ovis csoportban, iskolai osztályban segítsenek a rendrakásban, amíg a lányok egy kicsit leülnek, vagy az otthoni házimunkában is jobban kivehetik a részüket.

Borítókép forrása: www.eletszepitok.huBlog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata