Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Játékos tanulás a természet kincseivel

Játékos tanulás a természet kincseivel

Az ősz nagyon sok lehetőséget nyújt arra, hogy a gyermekek tanuljanak a természetről, és annak változásairól. Az ősz a gyűjtögetés időszaka is. Nem csak az állatok, de a gyermekek is szívesen gyűjtögetik ilyenkor a terméseket, magvakat és a szebbnél szebb színes leveleket. Ezeket felhasználhatjuk gyönyörű kreatív alkotásokhoz, de a játékos tanulás kitűnő eszközei is lehetnek.

Miközben az összegyűjtött kincsekkel játszunk, a gyerekek észre sem veszik, hogy valójában tanulnak, így biztosítjuk számukra, hogy ne kényszerrel sajátítsák el a tudást. Az ismeretek sokkal jobban megmaradnak, sokkal hatékonyabb az elsajátítás, arról nem is beszélve, hogy minőségi időt töltünk a gyermekünkkel.

5 olyan feladatot szeretnék nektek megmutatni, amit mi is kipróbáltunk az őszi szünetben, és amelyekhez a környezetünkben talált terméseket, leveleket használtuk fel.

Gesztenye memória

Gesztenyékre pici matricákat ragasztottunk. Mindegyikből kettőt, és ezekkel játszottunk memória játékot. Mi érzelmeket kifejező kis képeket használtunk, így ez nagyon jó volt arra is, hogy felismerje, megnevezze a képen látott érzést. Nem mindig volt könnyű!

Természetesen bármilyen képet ábrázoló matricákat is használhatunk. Nyomtathatunk, rajzolhatunk is, ebben az esetben ragasztószalaggal tudjuk rögzíteni a képet a gesztenyékre.

 

 

Válogassunk leveleket!

Az összegyűjtött színes leveleket többféleképpen is csoportosíthatjuk. Kisebbekkel a színük, alakjuk, nagyságuk szerint csinálhatunk csoportokat.

Nagyobbaknál egy kicsit bonyolíthatjuk is a feladatot. Nagy csomagolópapírral venn-diagramot rajzoltam. 7 éves kislányommal először átbeszéltük, hogy mit is lát, majd kérdések alapján vezettem rá a feladatra: Hová tennéd azt a levelet, amelyik barna? Amelyikben van barna is, meg sárga is? Amelyikben van barna, sárga és piros is? És amelyik zöld? Pici gondolkodás után nagyon szépen rájött a megoldásra. Aztán rohant az udvarra összegyűjteni a leveleket, és hibátlanul elhelyezte azokat a megfelelő helyre.

 

 

Keressük a formát!

Válasszunk ki néhány különböző méretű és alakú levelet, majd egy nagy csomagolópapírra rajzoljuk át a körvonalakat.

A gyermek feladata, hogy megkeresse a levelek helyét a körvonalak alapján. Nagyon egyszerű, de remek fejlesztő és szórakoztató játék. (Főleg, ha kint csináljuk, és közben a szél elfújja a leveleket!)

 

 

Olvassuk el a leveleket!

Ehhez a feladathoz legjobb, ha néhány citromsárga levelet gyűjtünk. A levelekre írjuk a szótagokat fekete filccel, majd kérjük meg a gyermekünket, hogy keresse meg, és tegye egymás mellé az összetartozókat, hogy értelmes szavakat kapjon.

Nagyobbakkal több szótagú szavakkal is játszhatjuk. Írhatunk a levelekre különböző szófajú szavakat, amiket utána csoportosítani kell.

De idegennyelv tanulásához is használhatjuk: egyik levélre írjuk magyarul a szót, egy másik levélre pedig az éppen tanult nyelven.

Sokkal jobb és élvezetesebb így tanulni, mintha ez papíron, vagy könyvben történne!

 

 

Több, kevesebb

Ez egy kétszemélyes játék. Szükségünk van 10-10 darab termésre. Mi 10 gesztenyével és 10 makkal játszottuk (de lehet dió vagy mogyoró is). Mind a két játékos megkapja a saját 10 termését, és egymás alá helyezi őket. Szükségünk van még 2 darab kisebb botra is, illetve egy dobókockára. Kezdetben a két botból egy egyenlőség jelet teszünk a két oszlop közé, hiszen mindenkinek ugyanannyi termése van. Az egyik játékos dob a kockával, és amennyit dobott, annyi termést a sajátjából átad a társának, majd kialakítja a megfelelő relációs jelet a botokból. Nyilván a társának van most több termése. Most a másik játékos dob, és a dobott számnak megfelelő mennyiséget átadja a társának. Ha kell, megváltoztatja a relációs jelet. A játék addig folytatódik, amíg valakinek el nem fogy az összes termése. Akinek először elfogy, az a győztes!

 

 

Ha szeretnétek még több ősszel kapcsolatos játékot, feladatlapot vagy ötletet kreatív tevékenységekhez, akkor nézzétek meg az Őszi csomagjainkat!

 

Jó tanulást, kellemes együtt töltött időt kívánok!Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata