Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Játékos szorzás, osztás - 12 ötlet az otthoni (iskolai) gyakorláshoz

Játékos szorzás, osztás - 12 ötlet az otthoni (iskolai) gyakorláshoz

 

Eleinte olyan könnyűnek tűnnek a szorzótáblák. Aztán elkezdenek nehezedni, és egyre több időbe, energiába telik a memorizálásuk. Sok gyermeknek okoz ez frusztrációt, és vannak, akiknek itt törik meg a matematika iránti lelkesedésük is. Most olyan játékokat hoztam nektek, melyek ugyan igényelnek némi előkészületet, de játékos módon lehet velük gyakorolni a szorzást és az osztást otthon is, de akár az iskolában is.

 

PUZZLE

Keressünk egy olyan képet, amit nem sajnálunk szétvágni. Ez akár lehet egy régi, falinaptárból kivett kép is. A kép hátulját osszuk fel négyzetekre, majd ugyanezt, ugyanebben a méretben tegyük meg egy másik, üres lapon is. A kép hátulján lévő négyzetekbe írjunk szorzásokat (vagy osztásokat), a másik lapra pedig a megfelelő helyekre az eredményeket. Végül a képet daraboljuk fel.

A lapot az eredményekkel, és a feldarabolt négyzeteket adjuk a gyermeknek, és kérjük meg, hogy rakja össze a képet úgy, hogy elvégzi a műveletet, és képpel felfelé ráteszi a megfelelő eredményre.

 

 

 

KINCSKERESŐ

Tapasztalataim alapján szinte minden gyerek szereti azokat a játékokat, melyek során valamit meg kell keresnie. Ez a játék ráadásul mozgásos is.

Kis cetlikre írjunk szorzásokat, másik cetlikre pedig az eredményeket. Az eredményeket rejtsük el a teremben, szobában úgy, hogy a gyerek ne lássa. Nálunk vannak a műveletek. Olvassuk fel az elsőt. A gyermek feladata, megtalálni az eredményt. Ha sikerült, jöhet a következő művelet.

A játék nagyon jól fejleszti az emlékezetet is, hiszen mire megtalál egy eredményt, közben megtalál más számokat is. Így néha csak emlékeznie kell arra, hogy hol látta az adott számot, és a játék egyre gyorsabb lesz. Ha csoportban játszunk, akkor ez egy remek versenyfeladat is lehet.

A következő körben játszhatunk úgy is, hogy a műveleteket rejtjük el, és az eredményeket olvassuk fel.

 

CÉLRA DOBÓ

Post-it lapokra írjuk fel a szorzások vagy osztások eredményeit, és ragasszuk ezeket az ajtóra, szekrényre. A gyermeknek adjunk egy kisebb plüsst, és álljon az ajtóval szembe.

Mondjunk egy műveletet. A játékosnak meg kell keresnie az eredményt, és el kell találnia a plüssel. Az eredmények maradjanak fent, így amelyik nehezebben ment, többször is mondhatjuk. Szintén egy jó kis mozgásos feladat. Ha csoportban játszunk, akkor a gyerekek álljanak egymás mögé, és egymás után dobhatnak az eredményre. Kiesősre is játszhatjuk, aki nem találta el, kiesik.

 

 

 

CSIPESZES

Ehhez a feladathoz fa csipeszekre lesz szükségünk. A csipeszekre írjuk rá a műveleteket. Én úgy csináltam, hogy az egyik felére a szorzásokat írtam, a másik felére pedig az osztásokat. Kartonból vágjunk ki egy kört, és mind a két oldalát osszuk tíz részre. A részekbe írjuk az eredményt.

A feladat nagyon egyszerű: a gyerek megnézi a szorzást, és a megfelelő eredményhez csípteti a csipeszt. Ha elkészült elvégezheti az osztásokat is a másik felével.

 

 

 

KŐ, PAPÍR, OLLÓ

Nagyon jó, párban játszható játék, a hagyományos Kő, papír, olló mintájára. A játék előtt kis cetlikre írjunk műveleteket, amiket éppen gyakoroltatni akarunk.

A játékosok üljenek egymással szembe, a cetliket tegyük magunk mellé. Indulhat a játék: Kő, papír, olló. Aki veszített, húzzon egy cetlit, és mondja meg a rajta szereplő művelet eredményét, majd tegye maga mellé. Folytatódhat a játék, amíg a cetlik el nem fogynak.

Ebben a játékban a nyertes, aki kevesebb cetlit gyűjtött.

 

UNO KÁRTYÁS

Ezt a játékot párban, vagy kisebb csoportban is lehet játszani, de akár egy remek családi játék is lehet. Szükségünk van hozzá egy pakli UNO kártyára, vagy bármilyen más kártyára, melyben számok vannak. Csak azokra a lapokra van szükségünk, melyeken a számok szerepelnek. Ezeket tegyük lefordítva, pakliba magunk elé.

Minden játékos húzzon kettő lapot. Nézze meg a rajta szereplő számokat, és szorozza össze. Akinek nagyobb az eredménye, ő viszi az összes játékos kezében lévő kártyát. Majd újra húzhat mindenki. A játék addig folytatódik, amíg el nem fogy a pakli kártya. A nyertes, akinél a legtöbb lap van.

 

 

 

SZÁMRABLÓ

Válasszuk ki a gyakorolni kívánt szorzótáblát, és az eredményeket írjuk egy lapra. (11-gyel, és 12-vel való szorzás eredményét is írjuk a lapra.) Ebből minden játékosnak szüksége lesz egy példányra. Legyen még kéznél kettő dobókocka is.

A játékosok felváltva dobnak a kockákkal. Összeadják a két számot, és az eredménnyel megszorozzák a gyakoroltatni kívánt számot. Például ha az ötös szorzótáblát szeretném gyakoroltatni, akkor ha 2-t és 4-et dobok, az 6, akkor a 6-tal szorzom az 5-öt. Az eredmény 30, a lapomon megkeresem a 30-at és áthúzom, vagy teszek rá egy papírgalacsint vagy babszemet.

Ha olyan számmal kell szoroznom, ami már volt, akkor nem tudok mit tenni, a következő játékos jön. A nyertes, akinek legelőször elfogynak a számai a lapján. Az 1-hez a végén csak egy dobókockával dobjunk.

 

 

 

BEPÖRÖGVE

Talán minden családban található már egy Fidget Spinner játék, amit szintén felhasználhatunk tanulásra. Egy lapra írjunk vegyesen szorzásokat, osztásokat, vagy éppen, amit gyakoroltatni szeretnénk, és ebből minden játékosnak adjunk egy példányt. Pörgessük meg a Fidget Spinner-t. Amíg pörög, addig próbáljon meg mindenki annyi műveletet megoldani, amennyit csak tud. Nézzük meg, kinek mennyi sikerült. Majd pörgethetünk ismét, amíg el nem fogynak a műveletek valamelyik játékosnál. Ő lesz a nyertes.

 

 

 

EGYSZERŰ TÁRSAS

Ha szeret a család társasjátékozni, készítsünk egyszerű, a képen láthatóhoz hasonló játékot. A hagyományos társas szabályai szerint kell dobni és lépegetni. Azonban a mezőn lévő művelet eredményét mindig meg kell mondani. A nyertes, aki először a célba ér.

 

 

 

BUMM!

Ehhez a játékhoz spatulákra lesz szükségünk. A spatulák egyik felére írjuk a gyakoroltatni kívánt szorzótábla műveleteit. Néhány spatulára írjuk azt a szót, hogy BUMM! (Mi először csak négyre írtuk, majd még hármat tettünk bele, mert úgy izgalmasabb lett a játék.)

Helyezzük a spatulákat egy nem átlátszó dobozba, pohárba. A játékosok felváltva húznak ki egy spatulát, és megmondják a rajta szereplő művelet eredményét. Ha helyes, a spatulát megtarthatják. Ha valaki olyan spatulát húz, melyen a BUMM! szerepel, akkor az összes, addig gyűjtött spatuláját vissza kell helyeznie a tartóba. (Ezt a BUMM!-os spatulát már ne tegyük vissza.)

A játék addig tart, amíg az összes spatula el nem fogy. A nyertes, aki a legtöbbet gyűjtötte.

 

 

 

ÓRIÁS TÁRSAS

Egy újabb mozgásos játék a szorzás, osztás gyakorlására. Nagy, A/4-es lapokra írjunk műveleteket. Szükségünk lesz még egy dobókockára is. A lapokat tegyük le a földre egymás után. A társasjáték szabályai szerint dobjunk a kockával, majd a dobott számnak megfelelően lépjünk a lapokon. Nézzük meg, milyen művelet szerepel azon a lapon, amelyre érkeztünk, mondjuk meg az eredményt, és jöhet a következő játékos.

A nyertes, aki először ér az óriás társas végére.

 

 

 

KOSÁRLABDA

Keressünk egy kisebb dobozt vagy kosarat és egy labdát. A gyakoroltatni kívánt szorzásokat vagy osztásokat írjuk cetlikre, és ezeket helyezzük el a doboz körül. A játékos álljon a doboz elé bizonyos távolságra, és próbáljon meg beletalálni a labdával a dobozba. Ha sikerült, nincs teendője. Ha nem sikerült, akkor választania kell egy műveletet és megmondani az eredményt.

A játékot addig játsszuk, amíg el nem fogy az összes cetli. Nincs nyertes vagy vesztes, a cél a játékos, mozgásos gyakorlás!

 

 

 

Jó játékot, mókás tanulást kívánok!Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata