Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Játékos feladatok és kézműves ötletek a növények témájához

Játékos feladatok és kézműves ötletek a növények témájához

 

Ha kimegyünk a szabadba, körbevesznek minket a szebbnél szebb, érdekesebbnél érdekesebb növények, melyek megismerése nem csak izgalmas, hanem tanulságos is lehet a gyermekek számára.

Az alábbiakban olyan játékokat és kézműves ötleteket hoztam, melyek segítségével játékosan tanulhatnak a gyerekek a növényekről, azok életéről, fejlődéséről.

 

HOL TEREM?

Mondjunk a gyerekeknek egymás után növények, termések neveit. A játékosoknak a következő mozdulatokat kell végrehajtaniuk aszerint, hogy a hallott növény hol terem: ha földön – guggolás, ha bokron – állás, ha fán – nyújtózkodás.

A játékot játszhatjuk kiesősre is: ha valaki eltéveszti, kiesik a játékból.

 

PAPÍRTÁNYÉR VETEMÉNYES

Szükséges eszközök:

 • 1 db papírtányér
 • színes papírok: narancssárga, zöld, barna, piros
 • kék festék
 • barna fonal

A papírtányért fessük világoskékre. Amíg megszárad, készítsük el a zöldségeket színes papírból.

A papírtányér alsó egyharmadánál a széleket vagdossuk be. Ezután tekerjünk körbe rajta egy barna fonalat, amit mindig illesszünk be a bevágásokba. A fonal végeit rögzítsük a papírtányér hátoldalán ragasztóval.

Ha elkészült, már bele is illeszthetjük a zöldségeket.

 

Kép forrása: Pinterest

 

SZÍNVADÁSZAT

A játékhoz némi előkészület szükséges. Készítsünk minden gyermeknek egy lapot, melyekre különböző színű köröket, négyzeteket rajzolunk. A feladatot a természetben kell végrehajtani. Mindenki kap egy lapot és adott jelre indulva kell egy területet bejárniuk, miközben olyan színű növényeket keresnek, amiket a lapon látnak. Ha megtaláltak valamit, nem kell begyűjteniük, egyszerűen húzzák át azt a színt.

Kinek sikerült a legtöbbet találnia?

Játszhatjuk a játékot időre is.

 

BORSÓK

Szükséges eszközök:

 • karton
 • zöld papír
 • zöld crepp-papír
 • zöld színesceruza

A zöld színű papírból készítsünk kis csónakokat. Vágjunk ki egy téglalapot, hajtsuk meg közében, kicsit nyissuk szét, majd a két végén ragasszuk össze.

Crepp-papírból készítsük el a borsókat, gyúrjunk galacsinokat.

Egy fehér kartonra rajzoljuk meg a borsó szárát, levelét. Ragasszuk rá a borsó héját, végezetül rögzítsük benne a borsószemeket.

 

Kép forrása: Pinterest

 

DOBD KI A NÖVÉNYT!

Ehhez a játékhoz körökre, egy fa, bokor, virág, gyümölcs és zöldség képére, és labdára lesz szükségünk. Ha a szabadban játszunk, akkor betonra krétával is rajzolhatunk köröket. Teremben használhatunk hullahopp karikát, vagy fonalból is készíthetünk köröket. Minden körbe tegyünk egy képet. Állítsunk egy gyereket labdával a kezében nagyjából középre, hogy körülötte legyenek a körök.

Nevezzünk meg egy növényt. A játékosnak abba a körbe kell beletalálnia a labdával, amelybe a hallott növény beleillik. (Például ha azt hallja, hogy vadrózsa, akkor a bokorra kell dobnia.) Ha sikerült, kap egy pontot, és a következő játékos jön. Ha nem sikerült, akkor is egy másik játékos következik, de nem kap pontot.

 

LENYOMATOK

Szükséges eszközök:

 • agyag vagy só, liszt, víz
 • természetben gyűjtött növények
 • festék

A feladathoz használhatunk agyagot vagy készíthetünk egyszerűen só-liszt gyurmát. Ehhez keverjünk össze ugyanannyi mennyiségű sót, lisztet és vizet. Jól gyúrjuk össze és már kész is van.

Gyűjtsünk a természetben különböző növényeket (ha lehet, akkor olyat, ami már letört, a földön találjuk), és ezeket nyomjuk bele a kilapított agyagba, gyurmába.

Hagyjuk pár napig száradni, ezután kedvünk szerint ki is festhetjük.

 

Kép forrása: Pinterest

 

Ha szeretnél még több játékot, fejlesztő feladatlapot, lapbookot, kézműves ötletet a témakörhöz, keresd a Növények csomagokat a Termékek között!Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata