Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Játékos feladatok az önismeret gyakorlásához

Játékos feladatok az önismeret gyakorlásához

 

5-6 éves kortól már játszhatunk a gyerekekkel olyan játékokat, melyek segítenek nekik abban, hogy megismerjék önmagukat. A játékos feladatok által rávilágíthatunk külső és belső tulajdonságaikra, segítségükkel a bizonytalanabb, visszahúzódóbb gyermekek például könnyebben elfogadják magukat.

Megtudhatják azt is, hogy miben kiemelkedőek, miben különlegesek, és mik azok a tulajdonságok, képességek, amikben esetleg még fejlődniük kell. Fontos az is, hogy bizonyos szituációkban hogyan viselkednek, miként képesek megoldani akár nehezebb problémákat is.

A kisebb gyerekektől még ezek a dolgok talán kicsit távol állnak, de játékokkal, kreatív tevékenységekkel már óvodás korban nyugodtan elkezdhetjük tudatosan az önismeret fejlesztését. Ehhez hoztam most néhány példát az Önismeret csomagunkból.

 

HOGY ÉRZED MAGAD?

Írjuk kis cetlikre a következő kérdéseket (vagy kitalálhatunk hasonlókat is):

Hogy érzed magad, amikor valaki meglök?

Hogy érzed magad, amikor hibázol?

Hogy érzed magad, amikor végeztél egy nehéz feladattal?

Hogy érzed magad, amikor valaki hálás neked, mert tettél érte valamit?

Hogy érzed magad, amikor egy ismeretlen ember megszólít?

Hogy érzed magad, amikor nagyobb közönség előtt kell szerepelned?

Hogy érzed magad, amikor valaki nem akar megosztani veled valamit?

Hogy érzed magad, amikor valaki rád mosolyog?

Hogy érzed magad, amikor olyan ajándékot kapsz, amire nem számítottál?

Tegyük egy dobozba a kérdéseket, húzzunk egyet, és olvassuk fel. Minden résztvevő eldönti, milyen érzése van az adott szituációban. Majd elmondják egymásnak az érzésüket, és akivel vagy akikkel ugyanazt érzik, egy csoportot alkotnak. Meg is beszélhetjük az érzéseket, majd húzzunk egy újabb szituációt. A játékot többször is eljátszhatjuk különböző időben.

 

ÓRIÁS RAJZ

Szükséges eszközök:

nagy csomagolópapír

zsírkréta

A feladathoz kezdetben szükségünk van egy segítőre. A gyermek feküdjön hanyatt a nagy csomagolópapíron, a segítő pedig rajzolja körbe egy sötétebb zsírkrétával vagy vastagabb filctollal.

Ha elkészült a körvonal, a körberajzolt gyermek egészítse ki a rajzot. Rajzolja meg az arcát, haját a valóságnak megfelelően. Rajzolja rá a kedvenc ruháit, cipőjét, és esetleg a kiegészítőket is.

Kép forrása: Pinterest

 

 

2 IGAZ, 1 HAMIS

A játékban résztvevők írjanak magukról három tulajdonságot. Kettő legyen igaz, egy pedig hamis. Amikor mindenki elkészült, egyenként olvassák fel a leírt tulajdonságokat. A többieknek ki kell találniuk, hogy melyik lehetett a hamis.

 

SZILUETT

Szükséges eszközök:

egy nagy, fehér papír

színes ceruzák, filctollak

Ehhez a feladathoz először szükség lesz egy segítőre. A gyermek üljön úgy a segítővel szembe, hogy oldalt fordul neki, ő pedig lerajzolja a sziluettjét.

A gyermeknek utána ezt a sziluettet kell kitöltenie olyan szavakkal, rajzokkal, amik rá jellemzőek. 

Egy másik variáció lehet, ha képes újságokból vágtok ki olyan képeket, amik jelentenek számotokra valamit, vagy kedvencek, vagy tervek, célok (például egy szép ház, autó, utazás stb.), és ezeket ragasztjátok a sziluettbe.

Kép forrása: Pinterest

 

 

TEA PARTI

Ezt a feladatot kisebb gyerekekkel játszhatjuk plüss állatokkal, nagyobb gyerekekkel pedig barátokat is meghívhatunk az eseményre. Ha gyermekünk (vagy tanítványunk) elér valamilyen kimagasló eredményt, vagy teljesített egy kitűzött célt, vagy esetleg sokat dolgozott valamin, és sikerült teljesítenie, ünnepeljük meg egy egyszerű partival. Előtte kérjük meg a gyermeket, hogy készüljön egy rövid beszéddel, melyben elmondja az érzéseit, és esetleg köszönetet is mondhat a segítőinek.

Ezt a játékot úgy is eljátszhatjuk, hogy csak elképzeljük a sikert. Ha valaki például egy nagy kihívás előtt áll, kérjük meg, hogy képzelje el, hogy már túl van a feladaton, sikerült neki elérnie a célját. Mondja el, hogy érzi magát, mesélje el, hogyan sikerült eljutnia a célig.

 

KÜLÖNLEGES VAGYOK

Szükséges eszközök:

vastagabb karton

alufólia

díszek

A kartonból vágjunk ki egy tükör formát. A tükör részét borítsuk be alufóliával, ezt ragasszuk is rá. Körbe, a tükör szélét díszítsük tetszőleges módon. Akár kis strasszkövekkel, vagy színes papírból kivágott mintákkal. A tükör nyelére rá is írhatjuk: KÜLÖNLEGES VAGYOK!

 

Ha szeretnétek a témában jobban elmélyedni, ajánlom az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló Önismeret csomagjainkat. Ezekben találtok feladatlapokat, lapbookot, verseket, meséket, még több játékot és kézműves ötletet.Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata