Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Játékok, kézműves ötletek a Világegyetem témaköréhez

Játékok, kézműves ötletek a Világegyetem témaköréhez

 

Egy érdeklődő gyermek számára az egyik legizgalmasabb téma a Világegyetem. Sok kisgyerek érdeklődését már korán felkeltik a csillagok, bolygók, a Hold és a Nap témaköre. Nem is beszélve az űrutazásról, hiszen sokan mondogatják, főleg a fiúk, hogy ők bizony űrhajósok lesznek.

Olyan kézműves és játékötleteket hoztam most, melyek a Világegyetem témájához kapcsolódnak, és segítségükkel a gyerekek játszva megismerkedhetnek az égitestekkel.

 

NAPRENDSZERES FEJPÁNT

Szükséges eszközök:

  • fekete karton
  • képek a Napról és a bolygókról

A fekete kartonból vágjunk ki egy vastagabb csíkot. Mielőtt ráragasztanánk a bolygókat, vágjuk méretre, vagyis igazítsuk a gyermek fejére.

Vágjunk ki képeket a Napról és a bolygókról. Ehhez mintákat találtok a csomagban a feladatlapok között vagy a lapbookban.

Középre kerüljön a Nap, majd mellé, szépen sorban a bolygók. Figyeljünk a bolygók Naptól való távolságának sorrendjére. A fejpántot díszíthetjük még csillagokkal is. Végül tűzzük össze a fejpánt két végét.

 

Kép forrása: Pinterest

 

 

CSILLAGHULLÁS

Szükségünk van egy nagyobb terítőre, pokrócra, vagy ejtőernyőre, illetve kivágott csillagokra. A csillagokat tegyük a terítőre, és válasszunk ki két játékost. A többi gyermekkel fogjuk meg a terítő széleit, és kezdjük el rázni. A két játékos feladata, hogy minél több repülő, lehulló csillagot összegyűjtsön. A nyertes, aki többet gyűjtött. A következő körben, válasszunk két új játékost.

 

ŰRHAJÓ

Szükséges eszközök:

  • különböző színű színes papírok
  • fekete karton

A színes papírokból vágjunk ki mértani formákat: köröket, négyzeteket, háromszögeket, téglalapokat.

Ezeket tegyük a gyerek elé, és kérjük meg, hogy alkosson belőle egy űrhajót. Bízzuk rájuk a kivitelezést, nagyon kreatívok tudnak lenni.

Végül a kész művet ragasszuk fel egy fekete kartonra.

 

Kép forrása: Pinterest

 

 

ŰRLÉNY, ŰRLÉNY, ÉHES VAGY?

Válasszunk ki egy játékost, ő lesz az űrlény. A többiek szemben állnak vele. Közösen kérdezik az űrlényt: Űrlény, űrlény éhes vagy? Ő azt válaszolja: Nem! Ekkor a többiek egy lépést közelebb mennek hozzá, majd ismét felteszik a kérdést. Ha a válasz megint nem, ismét közelebb lépnek az űrlényhez.

Az űrlény bármikor válaszolhat igennel a kérdésre, és ekkor valakit el kell kapnia a szemben állók közül. Akit elkapott, ő lesz a következő űrlény.

 

A NAP ÉS A BOLYGÓK

Szükséges eszközök:

  • különböző nagyságú hungarocell golyók
  • karton
  • festék
  • hurkapálcika

A hungarocell golyókból készítsük el a bolygókat. Szükségünk van egy nagyobbra, ezt fessük sárgára, ez lesz a Nap. Nézzük meg a többi bolygó színét, és fessük be őket ez alapján. A gyűrűt készítsük el kartonból, és ragasszuk a gömb köré.

Amikor minden megszáradt, szúrjunk a bolygókba egy-egy hurkapálcikát, majd mindegyiket tűzzük a Napba. A Naptól való távolságot érzékeltethetjük azzal, hogy milyen mélyre szúrjuk a pálcikát. Végül a Napot is rögzítsük egy vastagabb hungarocell alaphoz.

 

Kép forrása: Pinterest

 

 

BOLYGÓK ÉS HOLDAK

Ehhez a játékhoz szükségünk van 4-5 kartondobozra, melyekre rárajzoljuk vagy ráragasztjuk a bolygók képeit. Alufóliából pedig készítsünk nagy gombócokat, ezek lesznek a holdak.

A dobozokat tegyük le a földre egymás után, egyenlő távolságra. A játékos álljon az első doboz elé bizonyos távolságra, és próbálja a „holdakat” bedobni a dobozokba. Minél távolabbi dobozba landol a hold, annál több pontot ér a dobás.

 

Ha szeretnél még több játékot, fejlesztő feladatlapot, lapbookot, kézműves ötletet, mesét, verset a témakörhöz, keresd A Világegyetem csomagokat a Termékek között!Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata