Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Játékok, kézműves ötletek a sport témaköréhez

Játékok, kézműves ötletek a sport témaköréhez

 

Általában a gyerekek többsége élénk érdeklődést mutat a sport témaköre iránt. Főleg, amikor valami világverseny zajlik, legyen az egy bajnokság vagy éppen az olimpia. Ezeket az időszakokat érdemes kihasználni arra, hogy minél többet megtanuljanak a gyerekek a sportokról, a sportolás fontosságáról, illetve az egyéb fejlesztési feladatokat is kapcsolhatjuk ehhez a témakörhöz. Hoztam is néhány kreatív ötletet és játékos feladatot a témához.

 

AKADÁLYPÁLYA KÉRDÉSEKKEL

Építsünk fel, akár a gyerekekkel közösen egy akadálypályát. Használjunk fel hozzá olyan dolgokat, eszközöket, melyeket otthon, vagy egy iskolai, óvodai teremben megtalálunk. De akár a szabadban is elkészíthetjük.

Ha azt szeretnénk, hogy ne csak a mozgás, hanem a tanulás is célja legyen a játéknak, akkor egy egyes akadályok közé rejtsünk el kérdéskártyákat. A kártyákon a következőkhöz hasonló feladatok szerepelhetnek: Nevezz meg egy küzdősportot! Nevezz meg egy olimpiai bajnokot! Nevezz meg egy sportot, melyet párban kell játszani! Hány évente rendezik meg az olimpiát? stb. A versenyző a következő akadályt csak akkor kezdheti meg, ha válaszolt a kérdésre.

 

MINI KOSÁRLABDA

Szükséges eszközök:

 • tojástartó
 • átlátszó műanyagpohár
 • karton
 • egy vastagabb pálcika vagy szívószál

A kartonból vágjuk ki a kosárlabda palánk hátulját, és dekoráljuk kedvünk szerint. A műanyagpohárnak vágjuk le az alját, és alkoholos filccel rajzolhatunk rá négyzeteket is, hogy hálószerű legyen.

A tojástartóból vágjunk ki egy kosarat, és alaposan dolgozzuk el az alját, hogy megálljon. Lyukasszuk ki a tetejét, és ide illesszük a szívószálat. Ragasztóval fixálhatjuk is. A tetejére ragasszuk a kosarat, mögé pedig a palánkot.

Már csak egy papírgalacsinra, vagy egy mini labdára van szükség, és kezdődhet is a játék!

 

Kép forrása: Pinterest

 

 

KERESD AZ ESZKÖZÖKET!

Nagyobb cetlikre írjunk fel sportágakat. Kisebbekre pedig a sportokhoz tartozó eszközöket, minden sporthoz hármat. Egy cetlire egy eszköz kerüljön. Ezt a játékot egyedül vagy többen is játszhatják. Azokat a cetliket, melyeken az eszközök szerepelnek, rejtsük el a teremben.

A játékos(ok) húzzon egy sportot. A feladata, hogy minél rövidebb idő alatt megtalálja azokat az eszközöket, melyek a kihúzott sporthoz tartoznak. Ha olyat talál, amire nincs szüksége, vissza kell tennie. Ha megtalálta mind a három eszközt, végzett a feladatával.

 

HOKIÜTŐK

Szükséges eszközök:

 • vastagabb spatula
 • ragasztó
 • festék
 • gomb

Az egyik spatulát, picit ferdén, körülbelül az egyharmadánál törjük el, vagy egy erősebb ollóval el is tudjuk vágni. Ragasszuk ezt a részt a képen látható módon a másik spatulához.

Ha ketten szeretnénk játszani, akkor színezzük vagy fessük az ütőket különböző színűre.

Szükségünk van még egy gombra, ez lesz a korong, és jelöljünk ki egy kaput is. Már kezdődhet is a jégkorong bajnokság!

 

Kép forrása: Pinterest

 

 

MIT SPORTOLOK?

Készítsünk képeket különböző sportokról. A játékot kettő vagy több játékossal is játszhatjuk. Az első játékos húzzon egy sportot, ne nézze meg mi van rajta, hanem tegye úgy a homlokára, hogy a többiek jól láthassák.

Ki kell találnia, hogy mit sportol. A többi játékosnak információkat kell mondaniuk. Például: Csapatban játszol. Szükség van egy labdára. A labdát csak kézzel foghatod meg. Jó, ha magas vagy. Egy kosárba kell dobni a labdát.

 

MINI CSOCSÓ HÁZILAG

Szükséges eszközök:

 • egy nagyobb cipősdoboz
 • dekortapasz vagy festék, filctoll
 • 6 darab hosszú szívószál, 3-3 különböző szín
 • 10 darab natúr csipesz
 • 1 darab kisebb labda

A doboz két rövidebb oldalán vágjuk ki a helyet a kapuknak. A hosszabb oldalakon egymással szemben készítsük el a lyukakat, 6 darabot a szívószálaknak. Mérjük ki a magasságot a csipeszek segítségével a képen látható módon. Fontos, hogy a lyukakban könnyedén tudjuk csúsztatni a szívószálakat. 5-5 csipeszt fessünk vagy színezzünk különböző színűre. A csipeszeket rögzítsük a szívószálakra. 2-2 játékos legyen, és egy kapus.

Tegyük középre a labdát, és már kezdődhet is a csocsó bajnokság!

 

Kép forrása: Pinterest

 

Ha szeretnél még több játékot, fejlesztő feladatlapot, lapbookot, kézműves ötletet a témakörhöz, keresd a SPORT csomagokat a Termékeknél!

 Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata