Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Játékok és kézműves ötletek a hangszerek témakörhöz

Játékok és kézműves ötletek a hangszerek témakörhöz

 

„Mert a zene az kell…!”

A gyerekek - főleg a kisebbek – lételeme a zene. Gondoljunk csak arra, hogy már kicsi koruktól, ösztönösen is mennyit énekelünk nekik, és játszunk a játék vagy valódi hangszereken. Ez nem véletlen, hiszen a zenén, a ritmuson keresztül nem is gondolnánk, hogy mennyi mindent megtanulnak. Na de erről majd egy másik bejegyzésben írok!

Most olyan játékokat és kézműves ötleteket hoztam, melyek a hangszerekhez kapcsolódnak.

 

DOBD KI A HANGSZERT!

Játszhatjuk a szabadban, vagy a teremben is. Szabadban rajzoljunk köröket, teremben a köröket helyettesíthetik hullahopp karikák is. Minden körbe tegyünk egy hangszer képét: az egyikbe egy ütős hangszerét, a másikba egy fúvósét, a harmadikba egy billentyűsét, a negyedikbe egy vonósét, az ötödikbe egy pengetősét. Az első játékos, labdával a kezében álljon a körök közé. Nevezzünk meg egy hangszert. Neki abba a körbe kell dobnia a labdát, amely csoportba a hallott hangszer tartozik. Például, ha a szintetizátort mondjuk, akkor a billentyűs hangszerhez kell dobnia. Ha eltalálta kaphat egy pontot, és jöhet a következő játékos.

 

HARMONIKA

Szükséges eszközök:

  • 2 darab téglalap alakú cipősdoboz
  • színes, fekete és fehér karton

A dobozokat vonjuk be tetszőleges színű kartonnal, papírral. Az egyik dobozra ragasszunk egy fehér papírt a képen látható módon. Rajzoljuk be rajta a fekete csíkokat. Fekete kartonból vágjuk ki a billentyűket és a gombokat, majd ezeket is ragasszuk az egyik, illetve a másik dobozra.

Fekete kartonból vágjunk ki egy olyan magasságú darabot, mint a dobozok magassága. Hajtogassuk be legyező-szerűen, és a képen látható módon ragasszuk a két doboz közé. Már kész is a harmonikánk!

 

Kép forrása: Pinterest

 

ALKOSSUNK ZENÉT!

Gyakoroljuk be a következő mozdulatokat a különböző jelekre:

- csillag: taps

- kör: dobbantás

- háromszög: csapj az asztalra

- négyzet: csettintés

Amikor már mindenkinek jól megy, tegyük fel a szimbólumokat különböző sorrendben a táblára, és kezdődhet a közös „zenélés”.

A szimbólumok számát és sorrendjét kedvünkre variálhatjuk, sőt a gyerekek is létrehozhatnak saját variációkat.

 

GITÁR

Szükséges eszközök:

  • kemény karton
  • fonal

Egy sablon segítségével rajzoljunk egy gitárt kemény kartonra, és vágjuk ki. Színezzük, fessük kedvünk szerint.

A tetején és az alján készítsünk 3-3 kisebb lyukat, és ezen keresztül fűzzük át a fonalat. A végét kössük össze vagy rögzítsük ragasztószalaggal.

 

Kép forrása: Pinterest

 

KERESD A HANGSZERT!

Rejtsünk el a teremben hangszereket vagy azok képeit. Álljon minden játékos középre. Szólaltassunk meg egy hangszert például a Youtube-ról. A játékosok feladata, hogy minél gyorsabban megtalálják a hallott hangszer képét.

 

PÁNSÍP

Szükséges eszközök:

  • 15 darab szívószál
  • dekortapasz
  • tollak
  • fonal

A szívószálakat vágjuk egyre rövidebb darabokra, és a képen látható módon ragasszuk őket egymás mellé. A felső részét fogjuk össze egy mintás dekortapasszal, ami alá két tollat is ragaszthatunk, illetve ide rögzíthetjük a fonalat is, amivel a nyakunkba is akaszthatjuk.

 

Kép forrása: Pinterest

 

Ha szeretnél még több játékot, fejlesztő feladatlapot, lapbookot, kézműves ötletet a témakörhöz, keresd a HANGSZEREK csomagokat a Termékeknél!



Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata