Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Játékok és kézműves ötletek a dinoszauruszok témakörhöz

Játékok és kézműves ötletek a dinoszauruszok témakörhöz

 

Ha szeretnénk megtanítani valamit a gyerekeknek, érdemes mindig egy olyan témát választani hozzá, mely megfelel a korosztályuknak, érdeklődésüknek. Talán az egyik legnépszerűbb téma a kicsik és nagyobbak körében, a dinoszauruszok. Most olyan játékokat és kézműves ötleteket hoztam nektek, melyek segítségével nem csak e különleges állatokat ismerhetik meg jobban, de számos készségük, képességük is fejlődhet a feladatok során.

 

JÉGKORSZAK

A játék némi előkészületet igényel. Szükségünk lesz néhány apró, műanyag dinóra. Ezeket tegyük bele egyenként egy-egy lufiba. A lufikat töltsük meg vízzel, majd helyezzük a fagyasztóba.

Ha megfagyott a víz a lufiba, szedjük le róla a lufit. Adjuk a gyermeknek, és hagyjuk, hogy kiszabadítsa a dinót a jégből.

Nagyon jó kis játék arra is, hogy megtapasztalja az olvadás folyamatát.

 

LUFI DINÓK

Szükséges eszközök:

színes lufik

színes karton

A lufit fújjuk fel közepes nagyságúra. Az aljára illesszünk műanyag pálcikát. A dinó testrészeit (fejét, farkát, lábait, esetleg tüskéit) vágjuk ki kartonból, majd ragasszuk a lufira.

Még bábozhatunk is az így elkészült dinókkal.

 

Kép forrása: Pinterest

 

 

ŐSMARADVÁNYOK

Ehhez a feladathoz szükségünk lesz kicsi, műanyag pohárra, modellező gipszre, pici, műanyag dinóra.

Keverjük ki a gipszet a vízzel. Egy műanyag pohárba öntsünk egy keveset. Ha picit megszilárdult, helyezzük rá a műanyag dinót, majd öntsünk rá még annyi gipszet, hogy ellepje a játékot.

Amikor a gipsz megkötött, vegyük ki a pohárból. Keressünk olyan eszközöket, melyekkel régészkedni lehet: véső, pici kalapács, ecset. Kérjük meg a gyermeket, hogy ezek segítségével keresse meg a ”megkövült” dinót. (A játék felnőtt felügyeletet igényel.)

 

LENYOMATOK

Szükséges eszközök:

liszt

víz

kicsi, műanyag dinók

Készítsünk egyszerűen só-liszt gyurmát: egy tálban keverjünk össze ugyanannyi mennyiségű sót, lisztet és vizet. Ha jól összeállt, lapítsuk ki kb. 5-8 cm vastagságúra.

Ezután nyomjuk bele a talált, műanyag dinókat, majd hagyjuk pár napig száradni.

Remek játék lehet, ha elrejtjük ezeket a „kövületeket” a szabadban, a gyerekek pedig megkeresik őket.

 

Kép forrása: Pinterest

 

 

FORRÓ LÁVA

Ezt a játékot több gyerekkel érdemes játszani. Szükségünk lesz egy piros pokrócra vagy lepedőre, ez lesz a láva, illetve még egy hosszabb kötélre is.

A gyerekeket osszuk két csoportra. Egyik csoport lehet például a növényevők, a másik a ragadozók. Terítsük le a pokrócot középre. A két csapat álljon egymással szembe úgy, hogy közöttük van a pokróc. Felette húzzuk át a kötelet, a két csapat fogja meg az egyik, illetve a másik végét, és indulhat a kötélhúzás. A cél, az ellenfél behúzása a lávába.

 

TÁJKÉP DINÓKKAL – A DINÓK KIHALÁSA

Szükséges eszközök:

fehér papír

festék vagy zsírkréta

fekete karton

dinó sablon

Készítsük el először a hátteret egy fehér papírra. Ez legyen színátmenetes, amit vízfestékkel vagy zsírkréta összemosásával nagyon szépen lehet érzékeltetni. Ha a piros árnyalatait választjuk, akkor olyan, mintha a meteorit becsapódását, vagy egy tűzhányó kitörését szeretnénk ábrázolni.

Fekete papírból vágjunk ki dinoszaurusz formákat, majd ragasszuk rá a képre.

 

Kép forrása: Pinterest

 

Ha szeretnél még több játékot, fejlesztő feladatlapot, lapbookot, kézműves ötletet a témakörhöz, keresd a Dinoszauruszok csomagokat a Termékek között!Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata