Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Hogyan tanultuk meg a német szavakat egyszerűen, gyorsan, játékosan?

Hogyan tanultuk meg a német szavakat egyszerűen, gyorsan, játékosan?

 

Nyelvtanárként nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos minél korábban elkezdeni egy idegen nyelv elsajátítását. Sokan nem értenek ezzel egyet, de számomra épp elég bizonyítékát láttam ennek az elmúlt közel 15 év alatt. Gyerekeknél a nyelvtanulást nem is tudom másképp elképzelni, csak játékos módon!

A lányom az iskolában német nyelvet tanul, emelt óraszámban, és bizony elég sok szót kell elsajátítaniuk hétről hétre. Ez nem volt másképp a legutóbbi hétvégén sem, azonban a februári tavaszias időjárás is igencsak csalogató volt. Gondoltam, összekötjük a kellemest a hasznossal. A megtanulandó 18 szó képeit két példányban lemásoltam, kartonra ragasztottam, és irány az udvar!

 

Keresd a képet!

Az első játéknál a szavak rögzítése volt a cél. Az egyik pakli képeit eldugtam az udvaron különböző helyekre. A másik pakli a kezemben volt. Ezek közül megneveztünk egyet, ezt kellett először megtalálnia. Miközben keresgélt, folyamatosan ismételgetnie kellett a szót. Ha nem a jó képet találta meg, akkor azt vissza kellett tennie, ahol találta. Ha megtalálta a képet, jöhetett a következő. Ahogy fogytak a kártyák, a játék egyre gyorsabbá vált, hiszen emlékezett már egy-egy kép helyére. Addig játszottunk, amíg el nem fogyott az összes kártya.

A játék lakásban is ugyanígy játszható. Sőt szerepet is cserélhetünk: ő dugja el a kártyákat, nekünk kell megkeresni. Ebben az esetben már neki kell megneveznie, hogy mit lát a képen.

 

 

 

Kapura lövés

Két oszlop között kineveztük a kaput, és már hoztuk is a labdát. A képeket letettük egymás mellé a fűbe. Én védtem, ő dobott. Ha betalált, gólt dobott, együtt örültünk és nem volt semmi dolga. Ha viszont kivédtem a dobását, választania kellett egy képet és meg kellett neveznie. Ha sikerült, lefordíthatta a kártyát. Addig játszottunk, amíg az összes kártyát le nem fordította.

Ha kipróbálnád ezt a játékot, válassz olyan sportot, ami a gyermeket érdekli. (Az én lányom kézilabdázik, azért választottuk a kapura dobást.) Ha a foci érdekli, akkor rúgjon kapura. Ha a kosárlabda, akkor dobjon kosárra, és ha nem sikerül, akkor húzzon egy képet. Akár tollasozhattok is, és akkor abban az esetben kell megneveznie egy képet, ha nála esik le a labda.

Lakásban is játszhattok: dobjatok labdával egy dobozba, vagy kosárba. Ha nem sikerül beletalálnia, válasszon egy képet.

 

 

 

Körök között

Betonra krétával annyi kört rajzoltunk, amennyi kártyánk volt. Minden körbe tettünk egy képet. A másik pakli a kezemben volt. Nagyjából középre rajzoltunk egy X-et, ide kellett állnia a lányomnak és innen kellett dobnia a labdával. Megneveztem a kezemben lévő pakliból a legfelső képet. Ő megkereste és abba a körbe kellett dobnia a labdát. Ha sikerült, akkor kivettem a körből a kártyát. Ha nem sikerült beletalálnia a körbe, akkor ott maradt a kártya, és később újra megneveztem. Addig játszottuk, míg az összes kör üres nem lett.

Lakásban ugyanígy játszhatjátok, a köröket alakítsátok ki például fonalból.

 

 

 

Átkelés a hídon

Krétával rajzoltunk egy keskeny hidat. A hídra egymás után letettem a képeket. Neki végig kellett mennie a hídon, képről képre lépdelve és megnevezve azokat. Ha tévesztett vagy nem jutott eszébe, akkor újra kellett indulnia. De ekkorra már szinte hibátlanul tudta az összes szót.

Lakásban a hidat fonallal, díszpárnákkal, papírlapokkal is kialakíthatjátok.

 

 

 

Versenyfutás

Az egyik pakli képeit kitettük egymás mellé a fűbe. A képektől 5-6 méter távolságra álltunk. A másik pakli képei közül felfordítottunk egyet, megneveztük, majd egyszerre futásnak eredtünk, hogy megkeressük a párját. Aki előbb megtalálta, megtarthatta. A nyertes az lett, aki több képet gyűjtött. (Hát persze, hogy ő nyert!)

 

 

 

A fenti játékokat csoportban, több gyerekkel is tudjuk játszani, és nem csak a nyelvtanuláshoz nyújtanak remek lehetőséget. Gyakorolhatjuk vele a matematikát is: az egyik kártyán a művelet van, a másikon az eredmény. Természetismeret vagy történelem tanulásához is bevethetjük a játékokat, ha kérdéseket és válaszokat írunk a lapokra.

 

Számos kutatás bizonyítja, hogy a mozgás serkenti az agyműködést. A mozgással egybekötött tanulás hatékonyabb és gyorsabb lesz. Arról nem is beszélve, hogy a gyerek ezt igazából nem is tanulásnak, hanem játéknak fogja fel.

 

A játékok során a nyelvtanulás mellett fejlesztettem a memóriáját, a megfigyelőkészségét, a figyelmét, a pontosságát, a mozgását, a célba dobását, az egyensúlyérzékét, és még csak nem is tudott róla, hiszen "csak" játszottunk!

Friss levegőn voltunk, mozogtunk, játszottunk, tanultunk és minőségi időt töltöttünk egymással!Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata