Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Finommotorika fejlesztése tavaszi ötletekkel

Finommotorika fejlesztése tavaszi ötletekkel

 

Kisgyermekkorban a finommotorika fejlesztése az egyik legfontosabb feladatunk ahhoz, hogy a későbbiekben a gyermekek a mindennapi élethez szükséges tevékenységeket gond nélkül el tudják végezni. Szükséges a kis ujjacskák megerősítése már olyan egyszerű feladatok elvégzéséhez is, mint például az evőeszközök helyes használata vagy a cipőfűző megkötése. Iskolába kerüléskor pedig az írás elsajátításának egyik alapvető feltétele.

 

Szerencsére nagyon sok olyan ötlettel találkozhatunk, amelyek segítik a finommotorika fejlesztését. Ezek közül most olyan tevékenységeket, játékokat gyűjtöttem össze, amelyek a tavasz témaköréhez tartoznak.

 

 1. Virágos fa

Kartonból vágjatok ki egy fát. Színezzék filctollal vagy fessék a törzsét barnára, a lombkoronáját zöldre. Rózsaszín crepp-papírból tépkedjenek kicsi darabokat és gyúrják galacsinokká. Ezeket pedig ragasszák a fa koronájára.

 

 

 

 1. Szivárvány fűzőcske

Nyomtassátok és vágjátok ki a képen látható szivárványt. Lyukasztóval vagy egy tompa ceruzával nagyjából egyforma távolságra nyomjatok lyukakat a színekre. Ezt akár a gyerekek is csinálhatják. A szivárvány színeivel azonos színű fonalakat válasszatok, és ezeket kell a képen látható módon a lyukakba fűzniük.

 

 

 

 1. Virágos dobókockás játék

Nyomtassátok ki az alábbi lapot. A gyermek játszhat egyedül, de akár többen is játszhattok. Szükség lesz még egy dobókockára. A játék nagyon egyszerű: dobjatok a kockával, majd keressétek meg a dobott számnak megfelelő értékű virágot. A virágot vagy kiszínezitek, vagy egy pom-pomot tesztek a közepére. Addig kell játszani, amíg az összes virágot ki nem színezitek.

Akár versenyezhettek is. Mindenki választ magának egy színt, és csak azzal színezheti a virágokat. Ha olyan számot dobott, ami már nincs, vagyis mind ki van színezve, akkor a másik játékos következik. A nyertes, aki több virágot tudott kiszínezni.

 

 

 

 1. Esernyők

Átlátszó fóliára rajzoljatok egy esernyőt, majd vágjátok körbe. Transzparens papírból tépkedjenek kisebb darabokat, és ezeket ragasszák rá az esernyőre. Stiftes ragasztóval remekül működik. Nem baj, ha kilógnak a papírok a szélén, utána szépen körbe lehet még vágni. Ablakra ragasztva, nagyon szép dísz is lehet.

 

 

 

 1. Átfűzős puzzle

Egy kartonból vágjatok ki egy téglalapot. Két szélén egymástól azonos távolságra (én 1 centiméterenként tettem ezt) egy picit vágjátok be. Egy fonalat tekerjetek át a lapon a képen látható módon, akárcsak egy szövőkeretnél. Válasszatok egy tavaszi képet, nyomtassátok ki, és vágjátok fel 1,5-2 centiméteres csíkokra. Keverjétek össze a csíkokat. A gyermeknek először ki kell tennie a képet, majd a fonalak között át kell fűznie (egyszer fent, egyszer lent). Ez nem is olyan egyszerű, majd meglátjátok!

 

 

 

 1. Csipeszes virágok

Színes kartonból vágjatok ki virágokat, és a közepükre írjatok egy-egy számot. A gyermeknek annyi csipeszt kell a virágokra csíptetnie, ahányas számot lát a közepén.

 

 

 

 1. Tündérkert

Készítsetek tündérkertet! Szükségetek lesz homokra, gyurmára vagy földre. Ezt tegyétek egy lapos tálba. Az elkészítéshez nagyon sok mindent használhattok: dekor kavicsot, botokat, mohát, kicsi virágokat, kavicsokat, kagylókat, bármilyen apró kis tárgyat. Ezeket helyezze el a gyermek tetszés szerint a tálba. A botok összekötésével, akár hintát, padot is készíthet. A tündérkertjének csak a fantáziája szabhat határt!

 

 

 

 1. Vágjatok!

Nyomtassátok ki az alábbi lapot. A gyermek feladata, hogy a szaggatott vonal mentén vágja ki a tavasszal kapcsolatos képeket. Gyakorolhatjátok a formákat is.

 

 

 

 1. Tulipán

Kartonból vágjatok ki egy tulipánt. A színes fonal egyik végét rögzítsétek a hátulján, és engedd a gyermeknek, hogy szabadon tekergesse a tulipán körül. A szárát spatulából is elkészíthetitek.

 

 

 

 1. Hernyócskák

Csipeszre ragasszatok kicsi pom-pomokat, előre pedig mozgó pupillájú szemeket, és már el is készültek a hernyócskák.

Játékok:

 • Szórjatok ki különböző színű pom-pomokat. Csak a hernyócskával azonos színű pom-pomokat csíphetnek fel.
 • Dobjatok egy dobókockával. Annyi pom-pomot kell felcsípni a csipesszel, amennyit a dobtak.
 • Ha ketten játszanak versenyezhetnek is: Ki tud több pom-pomot összegyűjteni adott időn belül?

 

 

Ha szeretnél még több, tavasszal kapcsolatos játékot, feladatlapot vagy akár lapbookot óvodás vagy kisiskolás korú gyermekednek, nézd meg mit ajánlunk!Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata