Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Finommotorika fejlesztése játékosan karácsonykor is - 10+1 ötlet

Finommotorika fejlesztése játékosan karácsonykor is - 10+1 ötlet

 

A finommotorika fejlesztésének szükségességéről, fontosságáról sok helyen olvashatunk. Nem csak az írás elsajátításához szükséges a finommotorika megfelelő kialakítása, hanem az élet számos más területén is. Gondoljunk csak az evőeszközök helyes használatára, vagy a cipőkötésre.

Szerencsére nagyon sok játékos lehetőség van arra, hogy a gyermek finommotorikáját számukra észrevétlenül fejlesszük.

Most olyan 10+1 játékos tevékenységet hoztam nektek, ami a karácsony témaköréhez kapcsolódik, és fejleszti a finommotorikát.

 

  1. Rajzoljunk egy egyszerű fenyőfát. Különböző színű crepp-papírból tépkedjen kisebb darabokat, és azokat sodorja, gyúrja galacsinokká. Kicsiknek ez viszonylag fárasztó feladat, nagyfokú türelmet és kitartást igényel. Figyeljük meg, hogy egyre nagyobb galacsinokat fog gyúrni. Amikor már összegyűlt egy adag, és a lelkesedés is csökkent, akkor ragassza be a papírt, és nyomkodja rá a galacsinokat. Majd folytathatja, de csak addig, amíg tart a lelkesedés. Később is befejezhetjük.

 

 

 

  1. Egy cipősdoboz tetejére ragasszunk egy fehér lapot, és rajzoljunk rá egy fenyőfát. A fenyőfára szúrjunk lyukakat, és ezek környékét színezzük olyan színűre, amilyen színű pom-pomjaink vannak. A feladat, hogy a színes pom-pomokat a megfelelő színű lyukakba kell gyömöszölni. A pom-pomok kaphatók különböző méretben is, ebben az esetben különböző méretű lyukakat fúrjunk, és akkor nem csak a színt, hanem a méretet is egyeztetni kell. Nagyon jó, és több területet is fejlesztő játék!

 

 

  1. Ha vannak pici csengettyűink, akkor kérjük meg a gyermeket, hogy próbálja felvenni azokat egy evőpálcika segítségével. Egy ideig gyakorolni kell, amíg rájön a technikára. A csengettyűket átteheti egyik edényből a másikba, vagy színek szerint is csoportosíthatja azokat. A lényeg, hogy csak az evőpálcikával érhet hozzá.

 

  1. Emlékszem, gyerekkoromban nem telt el úgy karácsonyi időszak, hogy ne készítettünk volna színes papírból láncot. Gyakran díszítettük ezzel a fenyőfákat, vagy a szobánkat. Ha a gyermekkel vágatjuk ki a csíkokat, akkor az olló helyes használatát is tudja gyakorolni. Tetszőleges sorrendbe, vagy akár minta alapján is egymásba fűzheti a színes csíkokat.

 

 

 

  1. Kartonpapírból vágjunk ki egy fenyőt, majd a széleit vagdossuk be. A fonal egyik végét rögzítsük a fenyő hátulján. A gyermeknek a vágásokba beillesztve kell a fonalat körbetekerni a fenyőn. Utána díszíthetjük még akár gombokkal, pom-pomokkal is.

 

 

  1. Barna kartonból vágjunk ki egy mézeskalács emberkét. Ezt kell díszíteni félgyöngyökkel, de használhatunk flittereket, strasszköveket is. Nagy kitartást, figyelmet igénylő feladat ez is, de szép díszek is készülhetnek.

 

 

  1. Rajzoljunk egy fenyőfát majd lamináljuk, vagy csúsztassuk genothermbe. Alkoholos filccel rajzoljunk mintákat. Ezek lehetnek egyszerű körök, vagy hullámvonalak, cikk-cakkok is. A gyermeknek ezeken a vonalakon haladva kell díszíteni a fenyőt gyurmából készült golyócskákkal.

 

  1. Zseníliadrótból hajlítsunk pásztorbot formát. Különböző színű gyöngyöket kell ráfűznie. Akár sormintát is követhet. Ha van fehér vagy piros zseníliadrótunk, illetve ilyen színű gyöngyünk, akkor a máshol oly népszerű, candy cane-t is elkészítheti.

 

 

  1. Vágjunk ki egy csillagot. A sárga színű pom-pomokat a csillag szélére kell körbe ragasztania. Ha kartonból készítjük el, akkor szintén szép dísze lehet a lakásnak.

 

 

  1. Spatulát és csipeszeket fessen, vagy filctollal színezzen zöldre. Kisebb gyerekeknél használjunk nagyobb spatulát és csipeszeket. A csipeszeket díszíthetjük is. Ezeket a spatulára kell rácsíptetniük úgy, hogy egy fenyő formát kapjanak a végén.

 

 

+1. Végül pedig süssünk közösen mézeskalácsot! A tészta gyúrása, a formák szaggatása, majd a kész finomság díszítése nem csak remek együtt töltött idő, hanem kitűnő finommotorikát fejlesztő tevékenység is!

 

Ha szeretnél még több karácsonyi játékot, ötletet, feladatot, még mindig nem késő előfizetni a decemberi, karácsonyi csomagra, amiről bővebb információt a Játszótéren találsz!

 Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata