Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Ételekkel kapcsolatos játékok és kézműves ötletek

Ételekkel kapcsolatos játékok és kézműves ötletek

 

Az ételek témakörrel érdemes akkor is foglalkozni, ha egy gyermek szereti a változatos étrendet, és akkor is, ha éppen nem túl jó az étvágya, vagy válogatós. Remekül összekapcsolható az egészséges életmód témakörével is, és az év bármely időszakában aktuális lehet. Hoztam most néhány játékos feladatot és kézműves ötletet, amiket az ÉTELEK témájú csomagból válogattam.

 

GYŰJTSD A HOZZÁVALÓKAT!

A játékot párban vagy két csoportban, de akár egyedül is lehet játszani. Írjunk vagy rajzoljunk egy listát egy-egy étel hozzávalóiból. Fontos, hogy mind a két listán ugyanannyi hozzávaló szerepeljen. A hozzávalókat rajzoljuk vagy írjuk le külön kis cetlikre is. Egy cetlire, egy hozzávaló kerüljön. Ezeket dugjuk el a teremben különböző helyekre. Adjuk a játékosoknak vagy csapatoknak a saját listájukat. Adott jelre egyszerre indulnak, és a cél, hogy minél előbb megtalálják a saját ételükhöz tartozó hozzávalókat. Akinek ez először sikerül, ő a győztes.

 

SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ PIZZA

Szükséges eszközök:

barna csomagolópapír

színes papírok

A barna csomagolópapírból vágjunk ki egy háromszöget. Akár többet is kivághatunk, és ragasszuk őket össze, hogy tartósabb legyen. Tekerjük fel a szélesebb szélét a képen látható módon.

Színes papírokból vágjunk ki különböző feltéteket: gomba, hagyma, szalámi, olívabogyó, sajt. A gyerekek kedvük szerint tegyék a pizzára a feltétet, ahogy ők szeretnék. Végül ragasszuk is rá.

 

Kép forrása: Pinterest

 

PÁLCIKA KIHÍVÁS

A játékosoknak szükségük van egy pár evőpálcára. Tegyünk eléjük egy tányért, melyen legyenek apró ételek. Például: mazsola, kukorica, bab, mogyoró, dió stb. Tegyünk még az asztalra annyi üres tálat, ahány féle étel van a tálban. A játékos feladata, hogy   a tányérján lévő ételeket az evőpálca segítségével szétválogassa az üres tálakba.

Ha több gyermekkel játszunk, akkor akár versenyt is rendezhetünk: kinek a tányérja lesz először üres?

 

CSOPORTOSÍTÁS

Szükséges eszközök:

színes papírok

reklámújságok

egy vastagabb karton

Egy táplálékpiramis segítségével beszélgessünk arról, hogy mely élelmiszerből mennyit célszerű, egészséges fogyasztani.

Egy kartonból vágjunk ki egy kört. A táplálékpiramis részeit helyettesítsük különböző színű papírokkal, és a képen látható módon vágjuk ki ezeket a részeket, majd ragasszuk a körre. Reklámújságokból vágjuk ki a különböző élelmiszereket, és ragasszuk a megfelelő színekre.

 

Kép forrása: Pinterest

 

SOKAT VAGY KEVESET

Ez egy nagyon jó, feszültségoldó játék. Mondjunk a gyerekeknek ételeket. Olyanokat, amelyek egészségesek, és olyanokat, melyek túlzott mértékben fogyasztva egészségtelenek. Mennyit kell ezekből fogyasztani? Ha egészséges étel nevét hallják, hangosan kell kiáltaniuk: sokaaaat! Ha egészségtelent, akkor suttogniuk kell: keveset!

Néhány példa: csoki, cukor, kóla, gumicukor, csipsz, szörp, alma, répa, uborka, cukkini, spenót, mandarin.

 

FINCSI LIMONÁDÉ

Szükséges eszközök:

színes vastagabb karton

citromsárga papír

fehér és sárga festék

szivacs

citrom

szívószál

A színes kartonból vágjunk ki pohár alakú formákat. A citromot vágjuk félbe. Nyomjuk bele sárga festékbe, és nyomdázzunk citromkarikákat a pohárra. A szivacsból vágjunk ki kockát vagy téglalapot. Ezt mártsuk a fehér festékbe és nyomdázzunk jégkockákat a papírra. Végül ragasszunk rá egy szívószálat, és kész is a fincsi limonádé!

 

Kép forrása: Pinterest

 

Ha szeretnél még több ételes játékot, ötletet, mesét, verset, feladatlapot, akkor nézd meg az ÉTELEK csomagjainkat.

Az egészséges életmód témához kapcsolódóan pedig javaslom a TESTÜNK, EGÉSZSÉGÜNK csomagokat.Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata