Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Erdei játékok

Erdei játékok

 

Itt az ősz, az erdei kirándulások ideje. Egy kellemes séta a közeli erdőben nem csak a testünknek, hanem a lelkünknek is jót tesz. Szervezhetünk egy túrát az óvodában, iskolában vagy a családdal is, hogy egy kicsit feltöltődjünk az előttünk álló téli időszakra.

A környéken található erdei séta során nagyszerű lehetőség nyílik arra is, hogy miközben játszunk a gyerekekkel, ők felfedezzék a természet szépségeit. A szabadban történő játékok lehetőséget adnak a gyermekek fejlesztésére is: fejlődik a gondolkodásuk, fizikai erőnlétük, figyelmük, stressz-levezető és jótékony hatással van az iskolai teljesítményre is.

 

Mit játsszunk az erdőben?

Csak vidd ki a gyerekeket egy erdős területre, és meglátod, hogy ők azonnal elkezdenek játszani, használva a kis saját fantáziájukat! De ha néhány ötletre van szükséged, választhatsz az alábbiak közül is.

 

Kép forrása: Pixabay

 

Célbadobás tobozokkal

Minden gyermek keressen 3 tobozt magának. Egy sima területre rajzoljunk egymás köré 3 kört. A belső kör érjen 20 pontot, a középső 10 pontot, a legkülső 5 pontot.

A gyerekek felváltva dobnak a 3 tobozzal. Adjuk össze a pontszámokat, és nézzük meg, melyik körben ki dobott a legügyesebben.

 

Művészek az erdőben

Keressünk egy tiszta területet. Kérjük meg a gyerekeket, hogy a körülöttük található dolgok segítségével alkossanak egy képet. Ehhez használhatnak botokat, leveleket, kavicsokat, fakérget, növényeket, terméseket, bármit, amit találnak az erdőben. Ha elkészültek, nézzük meg mindenki alkotását.

 

Találd meg a fádat!

Ezt a játékot olyan területen játsszuk, ahol van néhány, egymástól különböző fa. Egy gyermeknek kössük be a szemét. Vezessük egy fához, és kérjük meg, hogy alaposan tapintsa végig, esetleg még meg is szaglászhatja. Majd vezessük vissza a kiinduló ponthoz, néhányszor forgassuk meg és vegyük le a szeméről a kendőt. Nyitott szemmel vizsgálja meg ismét a körülötte lévő fákat, és próbálja meg kitalálni, melyik volt az ő fája.

 

Kép forrása: Pixabay

 

Kapd el a leveleket!

Egy kicsit szelesebb, őszi napon látogassunk ki a közeli erdőbe.

Séta közben figyeljük a lehulló leveleket. Amint meglátunk egyet, kezdjünk versenyfutásba, ki kapja el először a levelet. Földről felvenni szigorúan tilos. Ki gyűjti a legtöbb levelet?

 

 

Kincskeresés

A gyerekek imádnak kincseket keresni. Nyomtassátok ki az alábbi lapot, vagy ti is összeállíthattok egy sajátot. Járjatok nyitott szemmel az erdei séta során, és próbáljatok minél többet megkeresni a lapon látható dolgok közül. Versenyezhettek is: ki találta meg a legtöbbet?

 

Feladatlap a Mókás Tanítás Erdő csomagjából 

 

Ki bírja tovább?

A következő játék remek lehetőség az egyensúly fejlesztésére. Ha találtok egy kidőlt fatörzset vagy egy kivágott fa tönkjét, álljatok meg játszani. A fatörzsön mászhattok, sétálhattok, kúszhattok. A fatönkön állhattok egy lábon vagy csukott szemmel, és számolhatjátok, hogy ki bírja legtovább.

 

Mesélő fakérgek

A játszó gyermekeket 3-3 fős csapatokra osztjuk, és minden csapat választ magának két fát. (De játszhatjuk egyénileg is.) Azt körbejárják, megbeszélik, hogy a kéreg mintázata között milyen ismert tárgyat, élőlényt „látnak”. Krétával azt körberajzolják. A megadott idő leteltével a csoportok egymásnak megmutogatják, mit találtak. Az a csapat győz, akinek az adott időn belül a legtöbb, valamihez „hasonló” ábrát sikerült találnia a fák kérgén.

 

Keress valamit, ami…

A kincskereső játéknak egy másik változata, amikor nem egy konkrét dolgot kell megtalálni, hanem bármit, amire az adott tulajdonság illik.

Nyomtassátok ki az alábbi lapot, és már indulhat is az erdei kincskeresés.

 

 

Bizalomjáték

A kirándulás során egy adott területen játszhatjuk a következő játékot. Álljunk párokba. A páros egyik tagjának kössük be a szemét. A társának így kell végigvezetnie egy adott szakaszon. Nagyon jó bizalomerősítő játék, fejleszti az együttműködést, az egymásra figyelést, és egy ismeretlen terepen nagyon izgalmas is tud lenni.

 

Ha egy túra után kedvet kaptatok arra, hogy még mélyebben megismerkedjetek az erdő világával, nézzétek meg a témához kapcsolódó csomagjainkat! Mit találtok ezekben a csomagokban, melyek külön elkészültek az óvodás és az iskolás korosztály számára is?

  • Játékos, fejlesztő feladatlapokat
  • Lapbookot
  • Meséket, verseket
  • Még több játék leírását
  • Kézműves ötleteket
  • Nyomtatható társasjátékot

Keressétek ITT!Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata