Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Az ugróiskola 6 hihetetlen előnye

Az ugróiskola 6 hihetetlen előnye

 

Gyermekkorunk egyik kedvenc játéka volt az ugróiskola, melyet oly sokszor játszottunk a barátokkal az iskola udvarán, tereken, vagy az udvaron. Emlékszem, volt olyan, hogy nem is krétával, hanem a földre, bottal rajzoltuk meg a pályát.

 

Mivel az elkészítése nagyon könnyű, és szinte semmibe sem kerül, ez egy minden gyermek számára elérhető játék, és nem is gondolnánk, hogy mennyi előnyt tartogat számukra.

 

Az ugróiskolának a története is érdekes. Úgy tartják, hogy az első ugróiskolákat az ókori Britanniában játszották, még a római megszállás alatt. A római katonák hatalmas ugróiskolákat készítettek, és ezen gyakorlatoztak, fejlesztették erőnlétüket. A gyerekek elkezdték utánozni őket, természetesen kisebb formában, és kitaláltak hozzá egy pontozást is, így lett belőle egy társasjáték. Mára a világ számos országában a gyerekek egyik kedvenc játékává nőtte ki magát.

 

A játék lényege, hogy egy kaviccsal (vagy babzsákkal), minden körben eggyel távolabbi négyzetbe kell pontosan beletalálni. A pályán egy, illetve két lábbal végig kell ugrálni, a végén megfordulni, és visszafelé felvenni a kavicsot. Végig figyelni kell arra, hogy ne lépjünk a vonalra. Ha valaki téveszt, a következő játékoson a sor. A nyertes, aki az utolsó négyzetbe is beletalál, majd visszaér a pálya elejére, kezében a kaviccsal.

 

A játék során nagyon sok mindenre kell figyelniük a gyerekeknek, és mindeközben számos készségük fejlődik, amiről természetesen nem is tudnak. Hiszen tudjuk, hogy mindenki játék közben tanulja a legtöbbet!

 

Most pedig nézzük meg, milyen előnyei származhatnak azoknak a gyerekeknek, akik gyakran ugróiskoláznak:

 

Fejleszti a gondolkodást

Az ugróiskolázás közben a játékosnak gondolkodnia kell azon

- hogy hová dobja a kavicsot

- hogyan ugráljon egyik négyzetből a másikba

 -mikor kell egy, és mikor két lábra érkeznie

- miként forduljon meg a pálya végén

- hogyan vegye fel a kavicsot és

figyelnie kell, hogy kövesse a szabályokat.

 

Fejleszti a nagymozgást

Meg kell tartania az egyensúlyát és ugrálás közben kontroll alatt kell tartania az egész testét. A pozícióváltás sem könnyű. Fejleszti a testi erőnlétet is.

 

Szem-kéz koordináció

Ahhoz, hogy a kavicsot a megfelelő négyzetbe tudja dobni, és hogy ugrálás közben ne lépjen a vonalra, nagyon fontos a szem-kéz koordináció.

 

Bilaterális koordináció

Erre a képességre szükség van a mindennapokban is, például amikor eszünk, öltözködünk, vágunk, de a biciklizés megtanulásánál is fontos szerepet játszik. A kisebb gyerekeknél nem könnyű a két oldal összehangolása, de az egy, illetve két lábon való ugrálás váltakozásával jól fejleszthető ez a képesség is.

 

Matematikai ismeretek

Az ugróiskola négyzetei számozva vannak. A gyerekek mozgás közben látják a számokat, így a valós matematikai ismeretek könnyebben rögzülnek.

 

Szociális készségek

Mivel ez egy társas játék, minden játékosnak ki kell várnia a sorát, vagyis türelemre is tanít. Figyelmesnek kell lenniük egymással, fontos, hogy örüljenek egymás győzelmének, és el tudják fogadni a vereséget is.

 

Jó időben semmiképp ne hagyjuk ki ezt a hagyományos játékot, hiszen az előnyei mellett, egy remek mozgási tevékenység a szabad levegőn és mókás időtöltés a barátokkal, családtagokkal!Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata