Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


40 mókás benti játék

40 mókás benti játék

 

"Anya, apa, mit csináljak?” – Ismerős kérdés?

Bizony, gyakran előfordul, főleg, ha huzamosabb ideig a négy fal közé vagyunk zárva, és a rossz idő vagy egyéb okok miatt nincs lehetőségünk kimozdulni, változatossá tenni a napirendet.

Van egy elmélet, miszerint a gyereket néha hagyni kell unatkozni, mert azzal is fejlődik a kreativitása, önállósága. Ez is egy megoldás, és gyakran valóban működik is. De ha van pár ötlet a tarsolyunkban, és időnk és energiánk is, akkor tegyük ezt az időszakot mókássá, töltsünk egy kis közös, minőségi időt a gyermekünkkel.

Ehhez hoztam most nektek számtalan jobbnál jobb ötletet, melyek közül kiválaszthatjátok a nektek legjobban tetszőket.

 

 1. Közös olvasás, mesehallgatás

Nincs is annál kellemesebb érzés, mikor ebéd után összebújunk a gyermekünkkel, előveszünk egy könyvet és közösen olvasunk. Kisebbeknek mi olvassunk fel, olvasni tudó gyermeket pedig könnyebb rávenni az olvasás gyakorlására, ha egy oldalt mi, egyet pedig ő olvas.

Az interneten hangoskönyveket is találunk. Ha szeretnénk közben dolgozni, vagy a házimunkát elvégezni, akkor tegyünk be néha ezek közül egyet-egyet a gyerekeknek. Meglátjuk, milyen szépen eljátszanak a mese hallgatása közben.

 

 1. Közös főzés, sütés

A közös főzés, sütés remek benti elfoglaltság a gyermekeknek bármely korban. Segíthetnek kevergetni, adogatni a hozzávalókat, méricskélni és természetesen kóstolgatni. Ez nem csak egy közös tevékenység, amivel lefoglaljuk a gyereket, hanem nagyon sokat is tanulhat belőle.

 

 

 

 1. Társasjátékok

Itt az ideje, hogy előkerüljenek a rég nem használt társasok. Játsszunk újra a régi kedvencekkel!

Ha elég kreatívnak érezzük magunkat, akkor mi magunk is készíthetünk társast. Legyen egyszerű az alapja, de találjuk ki mi a szabályokat hozzá, és díszítsük kedvünk szerint. Ha elkészült indulhat is a közös családi játék!

 

 1. Rajzolás, színezés

A legtöbb gyermeket könnyű lekötni rajzolással, színezéssel is. A közös színezés egyébként remek tevékenység, és nagyon-nagyon jó alkalom arra, hogy közben nyugodtan beszélgessünk a gyermekkel.

 

 1. Varázsital készítése

Főleg a kisebb gyerekek nagyon fogják élvezni ezt a tevékenységet. Miközben készítjük az ebédet, vacsorát, engedjük a gyermeket is a konyhába. Adjunk neki mindenféle hozzávalót: tej, víz, olaj, szódabikarbóna, citromlé, fűszerek, só, cukor… bármit, amit találunk a konyhában. Engedjük neki, hadd találja ki a kis saját varázsitalát. Természetesen kicsiknél szigorúan felügyelet mellett.

 

 1. Kirakózás

Ez ismét egy olyan játék, mellyel hosszabb ideig el van a gyerek. Vegyük elő a régen használt kirakókat, és rakjuk ki őket újra. Játszhatjuk közösen, vagy ha nem igényel segítséget, akkor egyedül is megoldhatja a feladatot.

(A puzzle játékok előnyeiről ebben a blogbejegyzésben olvashatsz bővebben is.)

 

 

 

 1. Zene és tánc

Amikor úgy látjuk, hogy gyermekünknek egy kis mozgásra van szüksége, nincs is annál szórakoztatóbb, mint betenni valami pörgős zenét, és gyorsan táncra perdülni. Nevetésben, vidámságban biztos nem lesz hiány!

 

 1. Készítsünk valamit újrahasznosítással!

Az interneten nagyon sok ötletet találunk, hogy mennyi mindent lehet készíteni az otthon, kidobásra ítélt dolgokból. Válogassunk ezek közül, használjuk fel a papírtörlő gurigákat, a tojástartót, a müzlis dobozt, a tejes dobozt, a kupakokat vagy a kilyukadt zoknit. Fessünk, vágjunk, ragasszunk, alkossunk!

 

 1. Lego, Duplo

Véleményem szerint a Lego a világ egyik legjobb fejlesztő játéka. Nem csak a kézügyességet, hanem a fantáziát is remekül fejleszti. Most vonatkoztassunk el a füzetekben található útmutatóktól, és alkossunk kedvünk szerint.

 

 

 

 1. Piknikezzünk!

Ha nincs lehetőségünk kimenni a természetbe, miért ne tarthatnánk egy pikniket a lakásban? Terítsünk egy pokrócot a nappaliba, készítsük elő a szendvicsnek valót, gyümölcsöt, nassolni valót. A háttérben akár még valami madárcsicsergős zenét is betehetünk. Megtaníthatjuk a gyermeknek, miként kell egy szendvicset elkészíteni, és a még a gyümölcsöt is szívesebben fogja elfogyasztani.

 

 1. Origami

Az interneten nagyon sok olyan videót találunk, ahol lépésről lépésre levezetik, miként készítsünk valamit papírból. Az origami nagyon jó a gyermekek finommotorikájának fejlesztésére, úgyhogy itt az ideje, hogy kipróbáljuk. Ha több dolgot is készítünk, akkor utána egy nagyobb lapra is ragaszthatjuk ezeket, mint egy képet.

 

 1. Vegyünk részt online órákon!

Jelenleg az online órák idejét éljük. Az iskolásoknak már biztos volt is, és néhány óvoda is tart online foglalkozásokat a kicsiknek. Amit én most kihasználnék, az ingyenes online órák lehetősége. Mi is kipróbáltuk már az online jógát, balettot gyerekeknek, sőt az online rajzórát is. Itt az alkalom, hogy megismertessük ezeket most ingyen a gyermekünkkel, sőt még ki sem kell hozzá mozdulnunk. Hátha valamelyikhez éppen most fog kedvet kapni!

 

 1. Akadálypálya

Építsünk közösen akadálypályát a lakásban. Ehhez használhattok bármit, amit otthon találtok. Néhány példa: párnák, nagyobb tálak, amikbe bele tud lépni, ragasztószalag ajtóra, amin át kell mászni, seprű két székre, ami alatt át kell bújni, székek, műanyag poharak, amik körül szlalomozni tud, plüssökön átgurulni.

Az akadálypályán való végighaladást időre is játszhatjuk.

 

 1. Autópálya

Ezt a játékot leginkább talán a kisebb fiúk fogják élvezni. Ragasztószalaggal alakítsuk ki az autópályát, amerre a kis autóit tologathatja. Legyünk bátrak, kreatívak! Az autópálya nyugodtan felfuthat az asztalra, a szekrényre is jó magasan, hogy nyújtózkodnia is kelljen. Kimehet a konyhába, fürdőszobába, fel a lépcsőkön. Lényeg, hogy minél többet kelljen a gyereknek mozognia!

 

 1. Mozizzunk!

Ehhez semmi más nem kell, mint egy adag pattogatott kukorica és egy jó kis családi film. Helyezkedjünk el kényelmesen, és már indulhat is a közös, otthoni mozi délután!

 

 1. Bunker vagy tündérház

Terítsünk le egy asztalt pokrócokkal. Kívülről dekorálhatjuk is, tűzzünk papírból készült dekorációt a pokrócra. Lányok ehhez használhatnak papírvirágokat, papírból kivágott pillangókat, és már kész is a tündérház. Fiúk esetleg álcázhatják barna és zöld papírcsíkokkal, és már meg is van a katonai bunker. Alatta pedig bármit játszhatnak! Bízzunk a fantáziájukban!

 

 1. Rajzoljunk az asztal vagy a szék alatt

Rögzítsünk egy lapot egy alacsonyabb asztal vagy egy szék aljára. Feküdjön a gyermek alá, és így kell a lapra egy rajzot készítenie. Ezt a tevékenységet nagyon élvezik a gyerekek!

 

 1. Barátság karkötő

Az interneten a legegyszerűbbtől a legbonyolultabb mintákig találunk ötleteket. Csak pár színes fonal és rengeteg türelem kell hozzá. Készítsünk barátság karkötőket a barátoknak, és legközelebb, ha találkoznak egymással, biztos örülni fognak neki.

 

 

 

 1. Jelmezbál

Ha vannak otthon farsangi, szilveszteri kellékeink használhatjuk azokat is, de mi magunk is kitalálhatunk egy jelmezt. Öltözzünk be, és viseljük egész nap a maskarát!

 

 1. Kártyavár

Ha egy kis nyugalomra, csendre vágyunk, elő egy pakli kártyával! Építsünk kártyavárat! Versenyezhetünk is, ki tudja magasabbra építeni anélkül, hogy összedőlne.

 

 

 

 1. Tartsunk egy wellness napot!

(Azt hiszem lassan ez mindenkire ráférne!)

De sebaj, nézzünk körül mi van otthon. Felváltva adjunk egymásnak egy jó masszást, tartsunk manikürt, vegyünk egy jó lábfürdőt. Párologtassunk illó olajat, tegyünk be hozzá egy kis lágy zenét. Szerintem a gyerekek is nagyon fogják élvezni.

 

 1. Lufitenisz

Ehhez a játékhoz szükségünk lesz egy lufira, légycsapóra vagy tollasütőre. A cél a lufi levegőben tartása úgy, hogy csak a kapott eszközzel érhetnek hozzá. Ütőt házilag is készíthetünk: papírtányérra erősítsünk egy vastagabb spatulát, és már kész is. Párban, vagy ha többen vagyunk, egymásnak is ütögethetjük a lufit.

 

 1. Írjunk saját történetet!

Nagyok önállóan is meg tudják csinálni, kicsikkel pedig dolgozzunk közösen. Írjuk le a saját történetünket, hogyan éljük meg ezeket a heteket. Lehet viccesen is megfogalmazni, hiszen a lényeg a közös móka. Készíthetünk hozzá rajzokat is. Mekkora élmény lesz évek múlva visszanézni!

 

 1. Kincskeresés

Készítsünk egy kincskereső lapot gyermekünknek. Nagyobbaknak írhatunk, kisebbeknek rajzolhatunk. Olyan dolgok legyenek a lapon, amik a lakásban megtalálhatóak. Ezeket kell megkeresnie, és áthúznia.

Most kiderül, mennyire ismeri gyermekünk a helyet, ahol él, és ezzel a játékkal nyerhetünk néhány szabad percet magunknak is.

 

 1. Készítsünk óriás rajzokat!

Ha van otthon egy tekercs sütőpapírunk, tekerjünk le belőle egy akkor darabot, amire a gyermek fekve ráfér. Rajzoljuk körbe a testét, majd kérjük meg, hogy fejezze be a részleteket. Rajzolja meg az arcot, tervezzen rá ruhát. Bármi lehet belőle: indián, királylány, kalóz, katona, tündér. Bármi, ami csak szeretne!

 

 1. Papírrepülő verseny

Hajtogassunk kisebb, nagyobb papírrepülőket közösen. Majd rendezzünk versenyt, hogy kinek repül legmesszebb a repülője. Dobjunk el kisebb, nagyobb repülőket is. Az összeszedésnél a következő feladatokat adhatjuk: Gyűjtsd össze a repülőket ugrálva, futva, pörögve, lábujjhegyen, pókjárásban, stb.

 

 1. Készítsünk időkapszulát

Dekoráljunk ki közösen egy egyszerű dobozt vagy egy befőttes üveget. Tehetünk bele olyan kis emlékeket is, amik a mostani életünkre jellemző: fotó, egy blokk, egy kis rajz. Majd írjuk le, hogy szerintünk milyen lesz az életünk 5 vagy 10 év múlva. Tegyük ezt el, és az idő lejártával majd vegyük újra elő.

 

 1. Önarckép tükör előtt

Adjunk a gyermeknek egy papírt és egy ceruzát, majd állítsuk a tükör elé. Kérjük meg, hogy rajzolja le saját magát.

 

 

 

 1. Készítsünk tésztából ékszereket!

Ha van otthon olyan tésztánk, ami középen lyukas, nagyon jó finommotorika fejlesztő feladat, ha felfűzzük ezeket. Ha szeretnénk, előtte be is festhetjük a tésztát. Fűzzük egy fonalra és készítsünk nyakláncot, karkötőt.

 

 1. Doboljunk!

Néha nem árt, ha levezetjük a felesleges energiánkat, nekünk sem, és a gyerekeknek sem. Ehhez vegyünk elő néhány edényt, és két fakanalt. Rendezzünk egy dobhangversenyt. Persze azért legyünk tekintettel a szomszédokra is!

 

 1. Disco láz

Még egy jó kis hangosabb, fesztelenebb játék, ha discot rendezünk az otthonunkban. Kapcsoljuk le a lámpákat, és csak egy kislámpát hagyjunk égve. Ha van disco gömbünk, használjuk azt. Engedjük a gyermekünknek, hadd öltözzön ki, mintha tényleg buliba menne. Indítsuk el a zenét, és már indulhat is tánc. Nekünk sem árt egy kis szórakozás!

 

 1. Készítsünk képeslapokat!

Annyira kiment már a képeslap a divatból, hogy itt az ideje, hogy megismertessük vele a gyerekeket. Közeledik valakinek a születésnapja, névnapja, vagy valamilyen ünnep esetleg? Nosza, készítsünk egyedi képeslapokat! Ragasszunk, vágjunk, rajzoljunk! Legyen minél egyedibb, minél különlegesebb! A másik oldalára pedig írjunk személyes üzenetet. Ha postán nem is, de lefotózva bárkinek elküldhetjük.

 

 1. Zoknibábok

Válogassuk át a család zokni készletét. Ha találunk olyat, amit már nem hordunk, készítsünk belőle zoknibábot. Sok ötlet kering az interneten is, de saját fantáziánk alapján is elkészíthetjük. Utána pedig játsszunk bábszínházast.

 

 1. Bűvészkedjünk!

Az interneten jó pár olyan videót találunk, amelyen egyszerű bűvésztrükköket, kártyatrükköket mutatnak be. Nézzük meg ezeket közösen, és tanuljunk is meg egy párat. Ha újra összejön a család jó kis móka lesz ezeket bemutatni nekik.

 

 

 

 1. Öltözz be anyának, apának!

Engedjük meg a kislányoknak, hogy felvegyék anya ruháit, cipőit, a kisfiúk pedig apa ruháit próbálgassák. Nagyon fogják élvezni. Készítsünk róluk fotókat!

 

 1. Írjunk verset, dalt!

A történetíráshoz hasonlóan verset vagy dalt is írhatunk közösen. A nagyobbak már nagyon jól rá fognak érezni a rímekre, és rendkívül jó ötleteik vannak.

 

 1. Szépségszalon

Rendezzünk be egy szépségszalont. Engedjük gyermekünknek, hogy megcsinálja anya haját, sminkjét. Igazán ránk fér már, a gyereknek pedig remek szórakozás!

 

 1. Árnyékok

Vágjunk ki kartonból különböző figurákat, állatokat, növényeket. Az esti sötétségben játsszunk árnyszínházat. Kapcsoljunk be egy kislámpát, előtte pedig bábozzunk el egy kitalált történetet.

 

 1. Készítsünk sógyurmát!

Ugyanannyi sóból és lisztből, illetve vízből készíthetünk sógyurmát. Ételfestékkel színezhetjük is. Készítsünk belőle bármit, amit csak szeretnénk. Ha  kiszárad, akár még a lakásnak és szép dísze lehet.

 

 1. Rendezzük át a szobát!

Ha már kifogytunk a játékötletekből rendezzük át a gyerekszobát! Nézzük át a játékokat, válogassuk ki, melyik az amelyikre már nincs szüksége. Hagyjuk érvényesülni az ő akaratát is, mit hová szeretne tenni. És hátha találunk olyan rég nem használt játékot, amivel újra szívesen játszik a gyermekünk!

 

Jó szórakozást, vidám időtöltést kívánok!

 

Ha szükséged lenne még néhány tematikus fejlesztő feladatlapra, játékra, mesére, kézműves ötletre, akkor javaslom nézd meg a termékeinket is, hátha találsz óvodás vagy kisiskolás gyermekednek valami hasznos csomagot!Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata