Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


3 remek ötlet Márton napra

3 remek ötlet Márton napra

 

Szent Márton napjáról szinte minden óvodában, iskolában, sőt egyre inkább az otthonokban is megemlékeznek. Márton legendája amellett, hogy egy kedves és tanító jellegű történet, több lehetőséget ad a játékos tanulásra is.

Hoztam nektek én is három ötletet: egy társasjátékot a történethez, egy kézműves feladatot és egy játékot az őszi csomagból.

A társashoz szükséges, hogy a gyerekek mindenképp ismerjék Márton történetét, ezért azt is megosztom veletek.

 

Szent Márton legendája

 

Valamikor réges-régen élt egyszer egy kisfiú, akit úgy hívtak, Márton. Márton édesapja katona volt. Amikor a kisfiú nagyobbacska lett, ő is szeretett volna katona lenni és jelentkezett a római hadseregbe.

Sisakban, páncélban, lóháton ülve kardozott bátran a csatákban. Bátorsága mellett jószívű is volt, ezért katonatársai megszerették őt. 

 Egy napon egy város felé lovagoltak és az út szélén egyszer csak megláttak egy koldust.

Hideg volt, de a szegény kolduson alig volt valami ruha, reszketett, fázott, amikor megszólította Mártont:

– Segíts rajtam, megvesz az Isten hidege!

Márton tanakodni kezdett, mit is adhatna ennek a szegény embernek, mert saját ruháján kívül nem volt nála semmi más. Hirtelen levette köntösét, kardjával kettévágta és az egyik felét a didergő koldusra terítette.

Később, amikor Márton lefeküdt aludni, különöset álmodott. Álmában Jézust látta, és a vállán az a fél köpönyeg volt, amit ő adott a koldusnak.  

Márton nemsokára otthagyta a hadsereget és pap lett belőle. Nagyon szerették mindenütt, mert jóságos volt és mindenkinek segíteni próbált.

Az emberek hamarosan meg akarták választani püspöknek. Márton nem akart püspök lenni, aki díszes palotában lakik és szolgák veszik körül, ő ezután is egyszerű életet akart élni. Ezért elbújt az emberek elől, hogy ne találják meg. Képzeljétek, milyen jó búvóhelyet talált! A libák közé bújt el, az ólban.

De a libák nem maradtak csendben, hangosan gágogtak, és gágogásukkal elárulták Márton búvóhelyét.

Így az emberek megtalálták és mégiscsak püspök lett belőle. Ezután is ugyanolyan jóságos és szerény maradt, mint előtte. Nagyon sokat segített a szegényeknek és az emberek egész életében nagyon szerették őt.

(Forrás: www.jatsszunk-egyutt.hu)

 

Társas Márton legendájához

 

 

Etesd a libákat!

Egy nagyobb tálba tegyünk kukoricát vagy mindenféle magvakat. Játszhatjuk egyénileg, párban vagy csapatban is a játékot. A gyereknek adjunk a kezébe egy evőkanalat. Egy kisebb tálat vagy poharat tegyünk egy kicsit távolabb, állíthatunk mellé egy kartonból kivágott libát is.

A feladat: kanállal átvinni a magvakat a kisebb tálba, amíg az meg nem telik. Minél kevesebbet szabad elszórni, úgyhogy ez egy nagy koncentrációt igénylő feladat is.

 

Libás kerítés spatulából

 

Szükséges eszközök:

  • 7 darab spatula
  • Papírból kivágott libák
  • zöld crepp-papír
  • kisebb virágok

A spatulákat fessük tetszőleges színre, majd ha megszáradt, a képen látható módon ragasszuk őket egymáshoz.

Az alsó, keresztbe rakott spatulára ragasszunk egy csík zöld, felül bevagdosott crepp-papírt. Erre ragasszuk a libákat, és díszítésnek használhatunk még néhány kisebb virágot.

 Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata