Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


15 (online foglalkozáson is játszható) karácsonyi játék

15 (online foglalkozáson is játszható) karácsonyi játék

 

Az ünnepek előtti időszakban gyakran már inkább a vidámságé, a játéké, a közösen eltöltött időé a főszerep. Ezekben a hetekben nagyon sokat játszunk a gyerekekkel, nem csak otthon, de az oviban, iskolában és a különböző magánórákon, egyéb foglalkozásokon is.

Ha a sors úgy hozta, és karácsony előtt nem tudunk személyesen találkozni a kis tanítványainkkal, azért nem biztos, hogy le kell mondanunk egy közös összejövetelről, játékról. Ha össze tudjuk hozni a gyerekeket egy Zoom, Meet vagy bármely más platform segítségével, van lehetőségünk arra, hogy emlékezetessé tegyük az év utolsó foglalkozásait.

Most olyan játékokat hoztam nektek, amiket személyesen, de virtuális térben is tudtok játszani, sőt idegen nyelvű órákon is tudjátok használni!

 

1. BINGO

A bingo játék a gyerekek egyik nagy kedvence, és remekül lehet játszani online foglakozásokon is. Kérjük meg a gyerekeket, hogy rajzoljanak egy 3x3-as négyzetet. Meg is mutathatjuk nekik, hogyan. Gyűjtsünk közösen 9 darab, karácsonnyal kapcsolatos dolgot. Ezeket ők tetszés szerint rajzolják vagy írják a keretekbe. Mindegyiket abba a négyzetbe rajzolják, amelyikbe csak szeretnék.

Ezután indulhat a játék. Játszhatjuk úgy is, hogy az összegyűjtött szavak közül egymás után mondunk egyet-egyet, és az elhangzottakat a gyerekek mindig áthúzzák. De egy-egy szót körül is írhatunk, és ha a gyerekek rájöttek, hogy miről beszélünk, akkor áthúzzák a szót.

Ha valaki egy oszlopban vagy sorban áthúzta mind a három képet vagy szót, bekiabálhatja, hogy BINGO. Itt dönthetünk, hogy tovább folytatjuk-e a játékot, míg el nem fogynak a szavak, vagy nyertest hirdetünk.

 

 

 

2. DOBBLE

Szintén egy remek játék, amit kedvelnek a gyerekek. De hogyan tudjuk ezt online játszani? Szükségünk van Dobble kártyákra, amiket most már több helyről is nyomtathatunk, de a mi decemberi csomagunkban is találtok egyet a karácsony témájához kapcsolódóan.

A kártyák nálunk vannak. Mutassunk fel kettő lapot. Aki felfedezte a két egyforma képet, egyszerűen írja be a chat ablakba. Akinek a megoldása először megjelenik, ő kapja a pontot.

Ezzel a játékkal nem csak a megfigyelést fejlesztjük, hanem az írást is gyakorolhatjuk.

 

 

 

3. MIKULÁS MONDJA…

Ha szükségünk van egy mozgásos játékra, dobjuk be a Mátyás király parancsára játék karácsonyi változatát.

Egymás után mondjunk mozgással kapcsolatos utasításokat a gyerekeknek. Ha úgy kezdjük, hogy Mikulás mondja…, akkor végre kell hajtaniuk. Ha elhagyjuk azt, hogy Mikulás mondja (vagy mondhatjuk helyette: Krampusz/Manó mondja…), akkor nem szabad csinálniuk semmit.

A játékot lehet kiesősre is játszani, vagy csak a móka, mozgás kedvéért.

 

 

 

4. VAKRAJZOLÁS

Ehhez a játékhoz a gyerekeknek papírra és íróeszközre lesz szükségük. Tegyék a lapot maguk elé. Kérjük meg őket, hogy csukják be a szemüket, vagy nézzenek a kamerába. Kezdjünk el diktálni, ők pedig rajzoljanak az utasításoknak megfelelően. Egy példa a diktáláshoz:

Rajzolj a lap közepére egy fenyőfát.

A tetejére rajzolj egy csillagot.

A fenyőt 5 gömb díszíti.

A karácsonyfa jobb oldalán kettő nagy ajándék van.

A karácsonyfa bal oldalán három kicsi ajándék van.

Rajzolás után pontozhatjuk is a feladatot. Ahány jó megoldás született, annyi pontot kap a gyermek.

 

5. KI VAGYOK ÉN?

Szintén egy nagyon népszerű játék, ami online is játszható.

Kis papírcetlikre gyűjtsünk össze karácsonnyal kapcsolatos szereplőket. Például: Mikulás, manó, rénszarvas, Grinch, pásztor, király, Kevin, hóember, angyal stb. (Képekkel is játszhatjuk a kisebbekkel.)

Keverjük ezeket össze, és húzzunk egyet, hogy mi ne lássuk, hogy mi van ráírva. Csukjuk be a szemünket, és mutassuk meg a gyerekeknek. Nekik olyan állításokat kell mondaniuk, amik igazak erre a személyre, mi pedig megpróbáljuk kitalálni, ki lehetünk.

Ezeket a cetliket akár a gyerekek is elkészíthetik maguknak, és akkor hasonlóképpen ők is tudnak játszani.

 

6. KINCSKERESÉS

Egy újabb mozgásos játék, ami kimondottan online játszható úgy, hogy a gyerekek otthon vannak. Gyűjtsünk magunk köré néhány karácsonnyal vagy téllel kapcsolatos tárgyat. Például: sál, kesztyű, gyertya, karácsonyi dísz, koszorú, csengő, valami, amire rá van írva, hogy kellemes karácsonyt, Mikulás figura, szalvéta, csomagolópapír, képeslap stb.

Mutassunk egyet a gyerekeknek, és kérjük meg őket, hogy nézzenek körül a lakásban és keressenek egy hasonlót ők is, és mutassák meg. Így tovább az összes tárggyal.

Ha pontozni szeretnénk a feladatot, akkor kaphat pontot mindig az első játékos, aki megtalálta a kért tárgyat, vagy a végén összeszámolhatjuk, hogy kinek mennyit sikerült gyűjtenie.

 

7. KARAOKE

Dobjuk fel a hangulatot, egy jó kis karácsonyi dallal. Youtube-on nagyon sok olyan dal található, melynek a szövege alá van írva. Osszunk meg egyet, és énekeljük közösen!

 

8. MIKULÁS LISTÁJA

Lássuk, ki van rajta a Mikulás listáján! Kérjük meg a gyerekeket, hogy tartsák fel a két kezüket, és mutassák a tíz ujjukat.

Mondjunk állításokat. Például:

Rajta vagy a Mikulás listáján, ha már sütöttél idén mézeskalácsot.

Rajta vagy a Mikulás listáján, ha már építettél egyedül hóembert.

Rajta vagy a Mikulás listáján, ha már készítettél ajándékot a legjobb barátodnak.

Rajta vagy a Mikulás listáján, ha magad tisztítottad a csizmádat.

10-15 ezekhez hasonló állításra van szükségünk, amik lehetőleg kapcsolódjanak a téli, karácsonyi időszakhoz.

Minden esetben, ha egy játékos úgy érzi, hogy az állítás igaz rá, be kell csuknia egy ujját. Akinek becsukódott a játék végére mind a tíz ujja, rajta van a Mikulás listáján.

 

9. SOROLJ FEL 3-AT!

A játékhoz szükség van egy papírra és ceruzára.

A gyerekek feladata, hogy adott időn belül három dolgot írjanak le az általunk kértekből. Minden egyes kérés után egy percnyi gondolkodási időt adjunk maximum.

Sorolj fel 3, karácsonyra jellemző színt!

Sorolj fel 3, karácsonnyal kapcsolatos jelképet!

Sorolj fel 3, karácsonnyal kapcsolatos állatot!

Sorolj fel 3, karácsonyi ételt!

Sorolj fel 3, karácsonyi süteményt!

Sorolj fel 3 nevet, a Mikulás rénszarvasai közül!

Sorold fel a 3 királyok nevét!

Sorolj fel 3, karácsonyi dalt!

Sorolj fel 3, karácsonyi filmet!

Sorolj fel 3, Luca napi népszokást!

A játék végén nézzük meg a megoldásokat. Minden egyes jó megoldás egy pontot érhet.

 

10. FIGYELD A MIKULÁST!

Kérjük meg a gyerekeket, hogy üljenek nyugodtan, és hunyják be a szemüket. Akár le is feküdhetnek. Kezdjünk el szavakat sorolni. Ahányszor azt hallják, hogy MIKULÁS, fel kell ugraniuk, majd újra leülnek vagy lefekszenek. Fontos, hogy a szavakat ugyanolyan hangerővel, hangsúllyal és tempóban mondjuk. A szósor lehet a következő: tél, karácsony, hideg, csizma, zúzmara, MIKULÁS, szánkó, havazás, krampusz, MIKULÁS, manó, kesztyű, Miklós smile, karácsony, csengő, égő, MIKULÁS, angyal, virgács, zene, mulatság, ajándék, csillagszóró, MIKULÁS …

A játék amellett, hogy mozgásos, fejleszti a figyelmet és a koncentrációt is.

 

11. MIRE EMLÉKSZEL?

Készítsünk magunk mellé 5-7 karácsonnyal kapcsolatos tárgyat vagy képet. A gyerekeknek szükségük lesz egy lapra és egy íróeszközre.

A tárgyakat egymás után mutassuk meg a játékosoknak. Nevezzük meg őket, és hagyjunk elég időt a memorizáláshoz.

Majd tegyük el a tárgyakat úgy, hogy ne lássák, és kérjük meg őket, hogy rajzoljanak, vagy írjanak le annyit, amennyire csak emlékeznek.

Egy bizonyos idő elteltével ellenőrizzük a megoldásaikat.

 

12. MOZGÁSOS DOBÓKOCKA

Nyomtassátok ki, és hajtogassátok meg a képen látható dobókockát.

Mi dobunk a kockával, megmutatjuk a gyerekeknek a dobott képet, ők pedig végrehajtják a rajta található mozgásos utasítást.

 

 

 

13. ABC JÁTÉK

Menjünk végig közösen az ábécé betűin, és keressünk minden egyes betűvel egy karácsonnyal vagy a decemberrel összefüggésben lévő szót.

Ezeket le is írhatjuk vagy le is rajzolhatjuk. Jó kis szókincsfejlesztő feladat, és bármi olyan megoldást elfogadhatunk, amit meg tudnak indokolni, hogy mi köze van az ünnepkörhöz.

 

14. ELMENTEM A KARÁCSONYI VÁSÁRBA ÉS VETTEM…

Játsszuk el, hogy képzeletben elmegyünk a karácsonyi vásárba. Mindenki sorban mondja el, hogy mit vett. Azonban a soron következőnek el kell ismételnie, amit az előző gyerekek már elmondtak.

Például: Elmentem a karácsonyi vásárba, és vettem egy csengőt. Következő gyerek: Elmentem a karácsonyi vásárba, és vettem egy csengőt és egy sálat. Harmadik gyermek: Elmentem a karácsonyi vásárba, és vettem egy csengőt, sálat és egy gyertyát. És így tovább folytassuk a játékot, amíg bírjuk memóriával.

 

15. MEGFAGYTÁL!

Végül ismét egy mozgásos, vidám, zenés játék. Keressünk egy pörgős, karácsonyi zenét. Kérjük meg a gyerekeket, hogy álljanak fel, mozogjanak, táncoljanak amíg a zenét hallják. Amikor megállítjuk a zenét, szoborrá kell merevedniük, amíg ismét el nem indítjuk.

 

Ha szeretnél még több karácsonnyal és az ünnepkörrel kapcsolatos játékot, fejlesztő feladatlapot, lapbookot, mesét, verset, kézműves ötletet, akkor nézz körül a termékeknél!Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata