Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


10 érdekes karácsonyi szokás a nagyvilágban

10 érdekes karácsonyi szokás a nagyvilágban

 

Mint ahogy nálunk is, a világ többi országának, népének is megvannak a maguk kis karácsonyi tradíciói, amit ilyenkor már nagyon várnak gyerekek, felnőttek egyaránt. Nézzünk ezek közül 10 érdekesebb, különlegesebb szokást az ünnepkörhöz kapcsolódóan.

 

GÖRÖGORSZÁG

A görögöknél a karácsonyi ünnepkörhöz nagyon sok legenda, mese, babona kötődik. Azt tartják, a Föld mélyén gonosz manók élnek - nevük kalikandzarosz - akik azzal foglalatoskodnak év közben, hogy a Földet tartó fa törzsét elfűrészeljék. Karácsonykor azonban felhagynak ezzel a bosszantó foglalatossággal, hogy a földre jöjjenek, most már az embereket bosszantani. A házban aztán szörnyű ramazurit csapnak, törnek - zúznak, eleszik az emberek elől az ennivalót. Ezért távol kell őket tartani a háztól, és mivel a tűztől nagyon félnek, a házi tűzhelyben a láng soha nem aludhat ki. Vízkeresztkor aztán a pap által megszentelt víz bűvös ereje visszaűzi őket oda, ahonnan jöttek, a Föld gyomrába.

 

 

UKRAJNA

Ukrajnában sok helyen pókhálókkal és műanyag pókokkal díszítik a karácsonyfákat. A Halloweent idéző hagyomány egy népmeséből ered, amelynek főszereplője egy szegény asszony, akinek nem volt pénze díszes karácsonyfát állítani, s karácsony reggelén felébredve azt tapasztalta, hogy a fenyőt pókok szőtték be. Karácsonykor pókot találni szerencsét jelent.

 

 

SVÉDORSZÁG

A svédeknél ekkor a vicces fogadásoké a terep: Gavle város főterén többéves hagyományként állítanak szalmából készült kecskét. Karácsony éjszakáján a kecske azonban kigyulladt, és leégett. A városlakók azóta minden évben megépítik a kecskét, majd minden évben megpróbálják azt felgyújtani. 2011-ig a kecske 25 alkalommal vált a lángok martalékává. A különös hagyomány annyira izgatja a közérdeklődést, hogy a fogadóirodákban már téteket is lehet tenni rá, hogy az építmény túléli-e a karácsonyi időszakot.

 

 

ANGLIA

A gyerekek zoknijukat akasztják ki, hogy Father Christmas (karácsonyapó) ajándékokkal töltse meg. A szobába vagy az előszobába fagyöngyöt függesztenek. Aki pedig alatta áll, azt meg szabad csókolni. Karácsony délután beszédet mond a királynő a tévében. A vacsora sült pulyka, gyümölcsös pite, karácsonyi puding. Nagyobb partikon puncsot is kínálnak a vendégeknek.

 

 

OLASZORSZÁG

Az olasz gyerekek nem ismerik a Mikulást. Hozzájuk karácsony után, január 6-ra virradóra a jóságos boszorkány, a Befana érkezik, hogy a gondosan kikészített zoknikba a jóknak ajándékot, a rosszaknak pedig széndarabot vigyen. Ahogy Magyarországon a Mikulás, úgy Itáliában a Befana eredete a nagy többség számára ismeretlen.

 

 

IZLAND

Izlandon egy egészen ijesztő legendával próbálják a gyerekeket rávenni, hogy jól viselkedjenek. Arrafelé az a szokás, hogy a kicsiknek még az ünnep előtt be kell fejezniük a teendőiket, mint például a rendrakást, vagy a házi feladat megírását. Ha ez sikerül, valamilyen ruhát kapnak ajándékba. Aki nem kapott ruhát, az pórul jár, mert jön Jólakötturin, a Karácsonymacska és megeszi - először a rosszcsont gyerek vacsoráját, aztán pedig a gyereket is. A rémtörténet nem csak arra jó, hogy megregulázza a gyerekeket, hanem arra is buzdítja őket, hogy az ünnep táján ajándékozzák el a már nem használt ruhadarabjaikat a rászorulóknak.

 

 

AUSZTRÁLIA

A világ másik felén Ausztráliában ugyanúgy megünneplik a karácsonyt, mint nálunk, bár ott ilyenkor nyár van, úgyhogy a szokások is kicsit mások. A lakosság ettől függetlenül megadja a módját az ünneplésnek: fát is díszítenek, bár arrafelé inkább a műfenyőt részesítik előnyben. A hagyomány szerint a Mikulás szánját 8 fehér kenguru húzza, de vannak helyek, ahol a Télapó szörfdeszkán érkezik. Már csak azért is, mert sok család a tengerparton tölti az ünnepet, náluk ugyanis a karácsonyi vacsora piknikezésből áll, vagy grillpartit rendeznek.

 

 

JAPÁN

Japánban eredetileg nem is ünnep a karácsonyt, ám az országba látogató turisták miatt a közelmúltban egy igen fura szokás honosodott meg arrafelé. Még a 70-es években a KFC gyorsétteremláncnál vették észre, hogy ilyenkor a külföldiek eléggé ragaszkodnak a hagyományos karácsonyi ételeikhez, mint például a pulykához. Ezért az étterem egyik leleményes marketingese kitalálta, hogy hirdessék meg a "Kentucky-t Karácsonyra!" akciót. A menü persze ilyenkor is sült csirke, ám pezsgőt is lehet hozzá rendelni. Az ötlet elsöprő sikert aratott, olyannyira, hogy az ünnepek alatt az összes KFC tömve van, épp ezért ilyenkor előre asztalt kell foglalni!

 

 

VENEZUELA

Venezuelában is nagy hagyománya van a karácsonyi templomba járásnak - az a mód viszont, ahogy az emberek eljutnak az istentiszteletre, egészen rendhagyó. A fővárosban, Caracasban szinte mindenki görkorcsolyával siklik a templomba. A szokás miatt a város számos útját már reggel 8 óra előtt lezárják a forgalom elől, hogy mindenki szabadon korizhasson az utakon.

 

 

MEXIKÓ

A halloween-i töklámpás nálunk is egyre népszerűbb - Mexikóban is hagyománya van az ünnepi zöldségfaragásnak. Legalábbis a mexikói Oaxaca városában, ahol karácsonykor hagyományosan retket faragnak. A Retkek éjszakája (Noche de Rabanos) több mint százéves szokás: a kereskedők, abban a reményben hogy több vásárlót csalogathatnak a helyi piacra misék előtt és után, retekből kifaragott kis szobrokat és bábukat kezdtek kitenni portékáik elé, eladásra szánva. Számításaik bejöttek, az emberek tömegével kezdték megvenni a retek-alakokat. 1897-ben aztán a város akkori polgármestere hivatalos ünneppé nyilvánította a Retkek éjszakáját, amit a mai napig december 23-án tartanak. A karácsonyi retkeket direkt erre az alkalomra termesztik, ezért megenni kevésbé ajánlatos őket.

 

Plusz kettő feladatlap, amit akár a szöveg elolvasása előtt, vagy utána is megoldathatunk a gyerekekkel (vagy felnőttekkel).

 

 Blog menü


A Mókás Tanítás Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Mókás Tanítás Csapata